Zo pikken boeren een graantje mee

Dan Haugen 145 april 2012
145 april 2012 Robert Nyirenda’s familiebedrijf maalt en distribueert al drie decennia lang graan in Tanzania. Tot voor kort dorste Nyirenda zijn graan nog op dezelfde manier als vijfentwintighonderd jaar geleden: door op het graan te slaan dat op de grond ligt. Het resultaat was vies graan dat de productie en groeimogelijkheden van zijn bedrijf beperkte. Nu heeft Nyirenda een mobiele dorsmachine. Het apparaat stelt hem in staat graan van betere kwaliteit op te halen, waardoor hij boeren een hogere prijs kan betalen. Dit is slechts een van de verbeteringen die te danken zijn aan het werk van de nonprofitorganisatie Partners in Food Solutions. Dit programma werd drie jaar geleden opgezet door het Amerikaanse voedingsmiddelenbedrijf General Mills en beleefde vorig jaar een tweede lancering, in de vorm van een samenwerking met twee andere giganten uit de voedingsindustrie, Cargill en het Nederlandse DSM. Het geeft kleine en middelgrote Afrikaanse voedselverwerkers toegang tot gratis advies en ook technische expertise van voedselwetenschappers en bedrijfsanalisten van deze multinationals. Het doel: armoede bestrijden en levensstandaarden verhogen door lokale voedseleconomieën te versterken – en dan in het bijzonder voedselverwerkers, die de spil zijn van de voedselwaardeketen. Wanneer een voedselverwerker zijn productie vergroot, stijgt de vraag naar

Het volledige artikel lezen?

Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.

Lees met Uhmi voor €0,25 Word Abonnee Log in

Reacties

Geef een reactie