Zelf ondergewaardeerde bladgroenten kweken

Jessie Eickhoff 16 jun 2021 Natuur & Milieu

Vele onkruiden en inheemse planten worden in ons dagelijks leven niet gebruikt als voedsel. ‘Zonde!’, noemt Laurette van Slobbe dat. In het Basisboek Wilde Bladgroenten behandelt ze eenentwintig ondergewaardeerde bladgroenten. ‘Door deze planten beter te benutten en zelfs in eigen tuin te zetten, dragen we bij aan biodiversiteit en verminderen we de druk op teelt en import van groente.’

DOOR: JESSIE EICKHOFF

Welke bladgroenten kunnen zelf gemakkelijk gekweekt worden in eigen tuin of balkon?

‘Het leukste is om te kiezen voor een combinatie van fleurige planten en vorstbestendige planten. Zo heb je het groot kaasjeskruid met haar roze violette bloemen, de roomse kervel met haar witte bloemen en de echte valeriaan met haar wit-roze bloemen en soms wat rode blad. Door deze te combineren met vorstbestendige wilde planten, zoals de vogelmuur, winterpostelein en kleine veldkers, ziet jouw buitenruimte er het gehele jaar gezellig uit.’

Hoe pak je dit aan?

‘De planten moeten genoeg ruimte hebben om te groeien. Zo kan een plant als roomse kervel, kaasjeskruid of valeriaan soms wel anderhalve meter worden. Daarom raad ik aan om voor op het balkon grote potten aan te schaffen. In de tuin heb je nog meer vrijheid en kunnen de planten bijvoorbeeld in een border worden gekweekt. De ene plant heeft daarnaast meer zon nodig dan de andere. Zo zijn groot kaasjeskruid, echte valeriaan, vogelmuur, winterpostelein en kleine veldkers geschikt voor in de zon of halfschaduw en doet de roomse kervel het beter in halfschaduw of schaduw.’

Wat voor gerechten kun je van deze bladgroenten maken?

‘Dat is heel divers. Ten eerste is het leuk om te weten dat bij zowel groot kaasjeskruid als de roomse kervel de bloemetjes eetbaar zijn. Deze groenten zijn, net als de echte valeriaan, vogelmuur en veldkers, heerlijk in een salade. De kleine veldkers is met zijn pittige smaak ook geschikt voor op brood. In een soep kan je groot kaasjeskruid, roomse kervel, vogelmuur en winterpostelein verwerken. Tot slot zijn de vogelmuur en winterpostelein ook lekker voor in een stamppot, bijvoorbeeld ter vervanging van boerenkool. Door het kweken van bladgroenten, ben je zelfs van snacks voorzien: de roomse kervel maakt grote zaden die je als ze onrijp zijn als zoete snoepjes kan eten.’

Naast informatie over eenentwintig bladgroenten en hoe je ze kunt telen, staan in het boek vijfenzestig vegan recepten met hoe je deze groenten veelzijdig kunt toepassen. Hieronder alvast een voorproefje:

Kaasjeskruid met spicy kokossaus

In dit gerecht komt de zachte smaak en textuur van groot kaasjeskruid heel goed tot z’n recht. Het is één van mijn favorieten. En hoewel je in plaats van kaasjeskruidblad ook andere wilde groenten kunt gebruiken, zoals brandnetel of dovenetel, al dan niet in combinatie met zevenblad, vogelmuur, melde, paardenbloem of daslook, is het juist het zachte van kaasjeskruid wat dit gerecht zo lekker maakt. Serveer de groenten met zilvervliesrijst en een salade, en eventueel met een chutney en raita.

Nodig voor 2 personen:

  • 80 gr kaasjeskruidblad
  • ½ tl gemalen komijn
  • ½ tl gemalen koriander
  • Versgemalen zwarte peper en wat chilipoeder (of in de vijzel fijngestampte zwarte peperkorrels, samen met 1 gedroogd chilipepertje)
  • ½ tl gemalen kurkuma (geelwortel)
  • Een klein stukje verse gember, geraspt of heel fijngesneden
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 middelgrote ui, in stukjes gesneden
  • 75 ml kokosmelk of 25 gram santen/kokoscrème

In plaats van komijn- en korianderpoeder kun je ook hele zaden nemen, en deze samen met de peper in een vijzel fijnstampen. Rooster dit dan eerst even in een pan met een dikke bodem, totdat de geur van de specerijen vrijgegeven wordt. Je kunt deze stap ook overslaan en gewoon poeder gebruiken. Ook lekker, maar wel minder aromatisch.

Doe een laagje water in een pan en stoof hier de ui en knoflook in tot ze glazig worden. De truc is, als je zonder olie wilt werken, dat je steeds maar een beetje water in de pan doet, en de ui bijna droog laat stoven, alvorens je weer wat water toevoegt. Het is een heel bevredigend – en veel gezonder – alternatief voor het glazig bakken van ui in olie of boter. Voeg de specerijen toe en roer goed. Voeg nu het kleingesneden kaasjeskruidblad toe, samen met wat extra water. Laat de groente hierin ongeveer 10 minuten stoven. Roer regelmatig en voeg telkens water toe als dit nodig is. Voeg ondertussen ook de kokosmelk toe. Ik geef de voorkeur aan een stuk santen, wat ik samen met wat extra water in de pan laat smelten. Het is duurzamer dan steeds een blik kokosmelk opentrekken, en je kunt ook beter doseren zonder dat je met restjes kokosmelk blijft zitten. Laat even meestoven. Laat het kaasjeskruid niet zwemmen in de kokosmelk, wees er dus niet te scheutig mee.

Het boek, de planten en zaden zijn verkrijgbaar in de webwinkel: www.florae.nu .