Youps brief aan Jan Terlouw

The Optimist 4 dec 2021 Samenleving

Negentig mensen schreven een brief aan Jan Terlouw voor zijn negentigste verjaardag. Deze brieven zijn gebundeld in het boek ‘Voor altijd Jan’. Vorige maand vond de boekpresentatie plaats en onder anderen Youp van ‘t Hek las bij die gelegenheid zijn brief voor.

Vele bekenden van de oud-politicus hadden de moeite genomen om een brief te schrijven. Onder hen Dries van Agt, Marjan Minnesma, Matthijs van Nieuwkerk, Li An Phoa, Kim Putters, Marjolein Westerterp (die de eindredactie van het boek deed), Gert-Jan Segers, Rik Felderhof, Laurentien van Oranje, Elco Brinkman, Wiebe Draijer, Claudia de Breij, Jan Pronk, Sigrid Kaag, Ed Nijpels, Jacobine Geel, Eppo van Nispen tot Sevenaer en Herman van Veen.

Een zichtbaar geëmotioneerde Jan Terlouw nam de paperbackeditie in ontvangst uit handen van uitgever Roland Pluut. De jubilaris bedankte de aanwezigen, die hij ‘geestverwanten’ noemde.

Brief van Youp

Beste Jan Terlouw,

Mijn kleinzoon vroeg wat ik ging doen. Een brief aan Jan Terlouw schrijven. Waarom? Omdat hij jarig is. Hoe oud hij werd? 90. Waar ik Jan Terlouw van kende? Ik ken hem niet persoonlijk, zei ik, we drinken geen koffie, biertjes of wijn met elkaar, maar ik weet wie hij is. Mijn leven lang ken ik hem al. Als politicus, als schrijver en de laatste jaren vooral als Jan Terlouw. Als de realistische optimist, de man die probeerde om ons het vertrouwen in elkaar terug te geven via zijn prachtige betoog over Het touwtje in de brievenbus. Over de tijd waarin iedereen zo bij elkaar kon binnenlopen. Kinderen en volwassenen. Omdat we elkaar toen domweg vertrouwden.

Je hield je verhaal bij Matthijs en je was meteen het gesprek van de dag en de nacht en de ochtend en de avond. Iedereen had het erover. Wekenlang. Op de scholen, in de kroegen, aan de eettafels, in de sportkantines en bij de koffieautomaten. Men was het roerend met je eens, maar iedereen wist ook dat het enigszins utopisch was. Zo was het en zo wordt het nooit meer…
Tenminste niet als we weigeren die knop in onze hoofden om te zetten. En niet alleen op het gebied van onderling vertrouwen, maar ook op het gebied van het milieu, de uitputting van de inmiddels vermoeide aarde, de almaar voortrazende consumptie en al die andere zaken waar we uiteindelijk aan ten onder dreigen te gaan. En dat we een beetje voor elkaar moeten zorgen. Ik ben daar telkens diep van onder de indruk. Niet alleen van je betoog, maar ook van de manier waarop je je boodschap verkondigt. Zonder schreeuwen, zonder drammen en vooral: zonder autocue. Gewoon glashelder uit het blote hoofd. En geen speld tussen te krijgen.

Weet dat je woorden lang nagalmen, Jan. In de hoofden van politici, beleidsmakers, zakenlui, journalisten, grappenmakers en columnisten. Wat ik je voor je verjaardag wens? Houd je touwtje! Dat wens ik je. Dat je je verhaal zo lang mogelijk mag en kunt vertellen. En ik gok, als ik je in de media zo af en toe bezig zie, dat je dat nog makkelijk negentig jaar volhoudt. Dat hoop ik tenminste.

Ik wens je een schitterende verjaardag. Ook namens mijn kleinzoon, die inmiddels Oorlogswinter heeft verslonden. Hij vroeg mij laatst al schertsend wat ik later wilde worden. Later als ik groot was. Mijn antwoord was simpel: Jan Terlouw!

Het ga je goed,
In diepe bewondering

Youp van ’t Hek
Cabaretier

Het boek Voor altijd Jan is nu te koop via de webshop van The Optimist (klik hier), tijdelijk met gratis verzending. Vanaf volgende week ligt het in de boekhandel.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie