Wormen nemen de wereld over

The Optimist 8 sep 2022 Natuur & Milieu

Negen jaar geleden maakte Rowin Snijder zijn eerste wormenhotel. Inmiddels maakt hij er dertig per jaar. Zijn klanten zijn onder andere Google en advocatenkantoor NautaDutilh.

DOOR: DIRK KRIJGSMAN

Wat is een wormenhotel en hoe werkt het? Snijder: ‘Een wormenhotel is een natuurlijke manier om etensresten om te zetten in zeer vruchtbare compost. De worm is aanjager van dit proces. Voor wormen zijn de schimmels en micro-organismen die op de etensresten zitten, een heerlijk hapje. Door ze te eten en een stukje verderop uit te poepen, verspreiden en vermeerderen ze de schimmels en micro-organismen die voor de daadwerkelijk vertering van de etensresten zorgen. Een mooie nabootsing van wat er in de natuur gebeurt.’

Snijder maakte ooit het eerste hotel voor zichzelf, om betaalbare compost voor zijn tuin te hebben. Nu maakt hij met zijn bedrijf Compostier, grote wormenhotels. Niet alleen voor bedrijven zoals Milieudefensie, maar ook voor horecagelegenheden zoals bijvoorbeeld het Tropen Hotel en restaurant Circl.

Ook scholen en grotere bedrijven haken aan. Zo heeft de duurzame ambitie van bedrijfscateraar Vermaat er voor gezorgd dat er bij Google en bij advocatenkantoor NautaDutilh een wormenhotel staat.

Investeren in duurzaam afvalbeleid

De compostexpert maakt een deel van de hotels voor buurtgroepen. Gemeentes willen graag investeren in een duurzaam afvalbeleid. Als bewoner kun je bij je gemeente een subsidie aanvragen om zo een wormenhotel financieren. Soms is de aanvraag bij de gemeente voor een wormenhotel al genoeg. Die bestellen dan rechtstreeks bij de compostier het hotel.

Wormenhotel bij advocatenkantoor NautaDutilh

In de natuur bestaat er geen afval

Alle reststoffen van processen in de natuur zijn grondstof, bouwstof of voeding voor nieuw leven. Met zijn wormenhotels wil Snijder bijdragen aan een stukje bewustwording, en aan de circulaire economie. De transitie naar zo’n nieuwe economie gaat het snelst wanneer we samenwerken. Om die samenwerking te faciliteren is er op de website van de compostier te zien waar en wat voor soort wormenhotel groepen er zijn; de zogenaamde WoRMunity. Zo kan elke groep van elkaars ervaring leren.

‘Mijn wormenhotels doen meer dan alleen maar composteren’, vertelt Snijder. Zo hebben ze een verbindende factor door buurtbewoners dichter bij elkaar te brengen. Zeker in grote drukke steden, waar soms weinig contact is tussen buurtgenoten. Snijder: ‘Zodra er een wormenhotel is geplaatst, komen nieuwsgierige buren kijken wat voor meubel het is en vragen ze gelijk of ze ook hun etensafval mogen deponeren. De nieuwste modellen wormenhotels voor buurtgroepen zijn voorzien van een QR-code zodat een buurtbewoner direct kan zien of hij nog kan meedoen.’

Kant-en-klare modellen en doe-het-zelf-pakketten

Er zijn verschillende type hotels. Voor de meeste klanten worden kant-en-klare modellen ingezet, die afhankelijk van de situatie nog aanpast kunnen worden.

De doe-het-zelf-pakketten komen met heldere instructiefilmpjes. Zo heeft de Gerrit Rietveld Academie vorig jaar de WoRM41 in elkaar gezet en in gebruik genomen. Met de etensresten uit de kantine maken zij compost voor hun moestuin. Het kleinere broertje de WoRM21 is geschikt tot 21 huishoudens.

De kleinste versie is de WoRM3, die prima in de tuin past. Dit pakket kost € 750,- excl. BTW. Dat is relatief veel in vergelijking met het dhz pakket van de WoRM21 waar een prijskaartje van € 2200,- aan hangt. Dit omdat er vanwege het handmatige proces in een kleiner model nog steeds veel tijd in het maakproces gaat zitten.

Het dhz-pakket voor de WoRM41 – Foto: Tom van der Leij

Leercurve

Het gaat goed nu met Snijder en zijn bedrijf, maar in het begin was het passen en meten. Hij licht toe: ‘Als de ene klant betaald had, kon ik pas weer nieuwe materialen kopen voor de volgende klus. Ik investeerde een hoop tijd en geld, terwijl ik niet zeker wist of het ging werken. Die tijd ligt achter me.’

De tijdsinvestering in het maken van een wormenhotel versus de opbrengst ervan blijft een lastige afweging voor Snijder. Echter, hij blijft zich op de lange termijn richten. Zo plaatste hij vijf jaar geleden een wormenhotel voor een buurtgroep, waar ze onlangs een probleem mee hadden. Hij is ernaartoe gegaan om het op te lossen. ‘Zelfs na vijf jaar wil ik nazorg leveren. Het kost me tijd die ik niet direct terugverdien, maar mensen waarderen het en bovendien leer ik weer dingen die ik kan meenemen bij de bouw van het volgende wormenhotel.’

Kansen na coronatijd

Als ondernemer moet je altijd flexibel en creatief zijn, vindt Snijder. Zijn plannen om op te schalen worden weinig beïnvloed door de coronaperikelen. Er zijn genoeg bedrijven die nauwelijks geraakt zijn door corona en graag iets terug willen doen voor hun regio. Dat doen ze door bijvoorbeeld een wormenhotel te sponsoren. Eerst zetten ze tijdens een teambuildinguitje zelf een wormenhotel in elkaar, uiteraard onder begeleiding van de compostier en vervolgens doneren ze het wormenhotel aan de buurt.

Bovendien ziet hij nieuwe kansen. ‘Zo kan een wormenhotel, naast een groene manier om etensresten te verwerken, een goede financiële investering zijn. Met het verkopen van de vruchtbare compost kunnen opbrengsten oplopen tot wel € 1000,- per jaar. Dan is zo’n doe-het-zelf pakket van € 2200,- snel terugverdiend.’

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie