Willem Brandenburg

Lilian Kluivers 126 mei 20102010
Lilian Kluivers | 126 mei 2010 Eiwitten zijn cruciale bouwstoffen — te vinden in vlees, zuivel en vleesvervangers als tofu — waar we niet zonder kunnen. Thans is soja een voorname bron van eiwitten, met name in de vorm van veevoer. Maar effectief is dat niet; voor één kilo vlees is al gauw zo’n vijf kilo soja nodig. Daarom heeft Willem Brandenburg, als onderzoeker verbonden aan de Wageningen Universiteit, een alternatief: groot-schalige, duurzame teelt van zeewier. Niet alleen is zeewier rijk aan eiwitten, ook kan het de afhankelijkheid van soja verminderen. ‘Iedereen op aarde zou voldoende voedingsstoffen tot zijn beschikking moeten hebben,’ zegt Brandenburg, ‘ook als er in 2050 anderhalf keer zoveel mensen zijn om te voeden.’ Als het aan Brandenburg ligt, worden de kustwateren in de buurt van riviermondingen bekleed met grote zeewierakkers. Naar verwachting krijgt hij dit najaar van de Nederlandse overheid een vergunning voor een test-locatie in de Oosterschelde. Wanneer het zeewier is geoogst, kan het worden verwerkt in groente, vleesvervangers en vee- en visvoer. Ook het leven in zee heeft baat bij de platforms: eronder vormen algen de kraamkamers van verschillende vissoorten en de zeebodem kan zich op deze plekken herstellen van de visserij en zandwinning.

Het volledige artikel lezen?

Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.

Lees met Uhmi voor €0,25 Word Abonnee Log in

Lilian Kluivers

Meer over Lilian Kluivers >

Reacties

Geef een reactie