Wie leidt de weg?

The Optimist 193 juli / augustus 2020 Economie

‘Stel dat je een resetknop had om onze economie opnieuw in te richten, hoe zou die er dan uitzien?’ Met deze woorden bevestigde Mildred Hofkes haar zoektocht naar nieuw leiderschap dat nodig is om de wereld toekomstgerichter te maken. Onze nieuwsgierigheid was gewekt. Wij besloten deze Haarlemse ondernemer en moeder te volgen en haar zoektocht vast te leggen.

Hofkes’ queeste leidt ons langs een aantal prominente bestuurders, in de hoop dat zij ons stukjes van de puzzel kunnen aanreiken. Een crisis is de aangewezen tijd om uitvoerig te puzzelen en te reflecteren. Bestuurders van organisaties krijgen de tijd om hun zonden en zegeningen te overpeinzen, en alle anderen biedt het gelegenheid om zich af te vragen of we blij zijn met de manier waarop we collectief ‘het systeem’ hebben ingericht en in stand houden.

De verandering waar men steeds vaker naar snakt, blijkt makkelijker wortel te schieten in disruptieve tijden, in het ‘ondertussen’ anno nu. Zo publiceerden Ewald Engelen, Marcia Luyten en Jeroen Smit samen met ruim honderd andere vrije denkers eind april een manifest in De Volkskrant met als titel ‘Bedrijven die het alleen gaat om geld verdienen, hebben geen bestaansrecht’. De scherpe en minder genuanceerde kantjes van dit credo vielen niet bij iedereen in goede aarde, maar wie durft het met hun slotalinea oneens te zijn? ‘Laten we ervoor zorgen dat onze kinderen en kleinkinderen niet alleen de schulden erven van deze coronacrisis, maar ook een duurzame, weerbare en een sociaal rechtvaardige wereld.’

De grote vraag is: welke leiders nemen het voortouw om de ‘erfenis’ op orde te brengen? En hoe doen ze dat? Mildred Hofkes doet samen met ons een poging om hier antwoorden op te vinden.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie