Wie het geestelijke erkent, toont zich naakt aan de wereld

Naomi Wolf 15 aug 2008
De Amerikaanse schrijfster Naomi Wolf liet zich met The Beauty Myth en Fire with Fire kennen als een krachtige voorvechtster van het feminisme. Nog nauwelijks bekend is haar spirituele weg. Een openhartig - én herkenbaar - verslag over een ontmoeting met het goddelijke. Naomi Wolf | 22 september/oktober 1998 issue Ik ben opgegroeid in een gezin waarin het mystieke een plaats had. Maar later, als verbeten jonge feministe die de wortels van de vrouwenonderdrukking wilde blootleggen, voelde ik me vervreemd van de patriarchale kanten van het jodendom. Zo sprak ik eens met een vooraanstaande rabbijn over de innerlijke strijd waarin ik gewikkeld was. Ik vertelde hem van mijn ideeën om de liturgie meer vrouwvriendelijk te maken en noemde het werk van rabbi Shira Lander die de mikve gebruikte als helend en louterend ritueel voor verkrachtingsslachtoffers. De rabbi zei me dat hij - geplaatst voor de keus tussen vrouwvriendelijkheid en traditie - voor de traditie zou kiezen. Mijn hart ging definitief op slot. Mijn progressieve wereld was door en door atheïstisch en vijandig tegenover religieuze en spirituele tradities. Spiritualiteit werd niet alleen beschouwd als een van de dingen die de massa bonden aan een onderdrukkende maatschappelijke orde, maar ze gold ook

Het volledige artikel lezen?

Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.

Lees met Uhmi voor €1,00 Word Abonnee Log in

Reacties

Geef een reactie