Weg met plastic waterflessen: de beste cadeautips

The Optimist 22 feb 2023 Natuur & Milieu

Plastic flesjes zijn erg belastend voor het milieu, dat is algemeen bekend. Gek genoeg worden er jaarlijks in Nederland nog bijna een miljard van verkocht. Dit is een enorme hoeveelheid waarbij nog steeds een te groot deel terechtkomt in onze plastic soep, ondanks de verplichte invoering van het statiegeld. En dat terwijl er voor het drinken van water zoveel mooie alternatieven zijn.

Ken jij iemand die nog steeds met een plastic flesje rondloopt? Dan heb je met deze tips voor milieuvriendelijke herbruikbare waterflessen gegarandeerd een succesvol cadeau.

Een waterfles is altijd een goed cadeau

Met een waterfles als cadeau maak je de ander én het milieu blij. En water drinken is gezond. Iets meer te besteden? Dan is een waterfilter of vitalisator voor de fijnproevers ook een goed idee. Voor gezonder water drinken kun je bijvoorbeeld terecht bij Tradeline. Hier kun je niet alleen waterflessen kopen maar ook waterfilters en vitalisatoren.

Vier milieuvriendelijke waterflessen

Het moge duidelijk zijn dat (BPA) plastic flessen de minst ideale optie zijn als een herbruikbare waterfles. Onderstaande flessen zijn de meest milieuvriendelijke waterflessen, die er ook nog eens mooi uitzien. Leuk om cadeau te geven, want het oog wil natuurlijk ook wat. De flessen van deze materialen zijn verkrijgbaar in verschillende formaten en uitvoeringen. Voor ieder wat wils.

1. Bamboe waterfles voor natuurliefhebbers
Bamboe waterflessen zijn vooral mooi door het natuurlijke karakter. Zowel door de uitstraling als het materiaal waarvan ze worden gemaakt. Let wel op of de bamboe uit betrouwbare bron komt en duurzaam wordt geproduceerd. Kijk ook naar de afwerking; zoals het gebruik van biologisch afbreekbare lak.

2. RVS flessen die tegen een stootje kunnen
RVS flessen zijn gemaakt van roestvrijstaal. Dit materiaal is van ontzettend hoge kwaliteit en slijtvast. Daarom vooral geschikt als cadeau voor mensen die weleens iets laten vallen. Vanwege de lange levensduur zijn ze bij uitstek duurzaam te noemen. Er bestaan talloze soorten roestvrijstaal. Een milieuvriendelijke keus is bijvoorbeeld een fles van het merk Kleen Kanteen. Dit zijn waterflessen die nagenoeg geen schade aan mens en milieu toebrengen. Daarbij gaat een deel van de opbrengst naar diverse waterprojecten voor een betere wereld.

3. Glazen waterfles voor een mooi design
Een glazen waterfles (of waterkan) is vooral erg stijlvol. En door de mogelijkheid van recycling de meest milieuvriendelijke keus. Met een beschermende hoes zijn glazen drinkflessen verkrijgbaar in de meest verschillende originele en persoonlijke designs. Kies bijvoorbeeld voor een hoes van kurk.

4. BPA-vrije kunststof fles voor de actieveling
Kunststof is de minst milieuvriendelijke optie voor een herbruikbare waterfles maar nog altijd beter dan plastic wegwerpflesjes. Ze kunnen gemaakt zijn van diverse soorten kunststof zoals polyethyleen of polypropyleen. Zorg dat je in ieder geval altijd kiest voor een BPA-vrije fles, zonder ftalaten. Bisfenol A (BPA) is een omstreden stof die in veel plastic producten voorkomt. Het is goedkoop en licht van stof, maar dit kan “lekken” in een waterfles. Verschillende onderzoeken tonen aan dat de hormoonverstorende stof kan zorgen voor gezondheidsproblemen. Voor sportievelingen die graag een fles meenemen voor onderweg is de opvouwbare waterfles ook een leuk idee.

Voor welk soort materiaal je ook kiest; elke waterliefhebber kan wel een mooie milieuvriendelijke fles als cadeau gebruiken.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Green Ads.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie