Wees niet bang

Brian de Mello 15 dec 2023 Samenleving

De donkere dagen voor kerst zijn voor mij fijne dagen. Niet vanwege de kou en nattigheid, maar omdat het de aanloop is naar een moment van terugkijken op het jaar. En dat terugkijken vervult mij meestal met hoop. Dat we weer een jaar hebben overleefd met z’n allen. Dat we ondanks de chaos nog steeds kunnen genieten van de kleine en soms grote dingen. Je dierbaren, de natuur, cultuur, gezelligheid.

Tegelijkertijd zie ik veel mensen die bang zijn. Bang voor waar we nu staan, vaak tegenover elkaar. Zie de verkiezingsuitslag. Als je PVV hebt gestemd ben je voor sommigen een fascist, voor anderen een vrijheidsstrijder. Stemde je op GL/PvdA, dan ben je woke en lui, of juist een sociale medeburger. Om maar niet te spreken over het pro-Palestina versus het pro-Israël verhaal.

Auteur Wouter de Koning verwoordde het onlangs treffend: ‘Boos worden of dekking zoeken in moeilijke tijden is logisch. En in tijden van nood, zoeken wij als mensen dekking bij mensen die op ons lijken. We delen de wereld dan binnen een paar tellen in tweeën: “voor mij”, of “tegen mij” (“goed” of “fout”). Maar daarmee bevestigen we niet alleen onze angst: we versterken het tegelijk.’

Puur ‘toeval’ dat we het in deze editie hebben over de bubbel waarin we leven. Waar je bij gelijkgestemden warmte en erkenning vindt. We hoeven niet massaal verliefd te worden op elkaar, maar hoeveel kwaad kan het om eens naar elkaar te luisteren en je in de bubbel van die ander te verplaatsen? Werp de angst af en ga het gesprek aan met iemand die niet op jou lijkt. Iemand buiten je bubbel.

Ik verkondig in deze donkere dagen graag een boodschap van hoop, optimist die ik ben. Zie hoop als een werkwoord; het gaat niet vanzelf. Dus kom in actie en steek die hand uit. Anders gaat hoop stinken en wie wil er nou een bruine kerst?

Mooie feestdagen gewenst!

Brian de Mello, hoofdredacteur
redactie@theoptimist.nl

PS Lees vanaf pagina 25 hoe mensen als Teun Toebes en Mohamedou Ould Slahi omgaan met het leven binnen én buiten hun bubbel.

Deze editie van Optimist magazine bestel je hier in de webshop en is verkrijgbaar bij de boekhandel. Of word abonnee!

Brian de Mello

Brian de Mello

Brian de Mello (1965) heeft een passie voor tekst en creatie. Die kan hij kwijt...

Meer over Brian de Mello >

Reacties

Geef een reactie