Wat dóe ik hier?

The Optimist 176 september / oktober 2017 Natuur & Milieu
Moederziel alleen in de Afrikaanse bush ontdekte Thijs Heslenfeld: juist het contact met de eenzaamheid en de angst vormt de sleutel tot geluk en innerlijke rust. Voor mijn werk als fotograaf reisde ik de afgelopen vijftien jaar door meer dan honderd landen. Meestal zelfstandig, heel vaak alleen. Soms verblijvend in de duurste hotels en resorts, soms slapend op een opengevouwen kartonnen doos in een overvolle nachttrein. Als al die reizen mij één ding geleerd hebben, is het dit: als je niet bang bent, is er heel weinig dat echt gevaarlijk is. Vrijwel alle mensen zijn te vertrouwen. Gevaarlijke of onverwachte situaties kan ik bijna altijd het hoofd bieden als ik maar heel dicht bij mezelf blijf, en zo nodig de touwtjes in handen neem. Als ik merk dat iemand ongezonde belangstelling heeft voor mijn dure camera’s, loop ik gelijk op hem af en knik hem vriendelijk toe. Dat werkt fantastisch. En corrupte agenten die proberen mij smeergeld afhandig te maken voor een vermeende verkeersovertreding, weet ik door eindeloos rekken en kletsen vrijwel altijd zo ver te krijgen dat ze gaan beseff en dat het gewoon echt niet gaat gebeuren. Waarna ze me zuchtend laten gaan. Mijn reizen leerden mij dus heel

Het volledige artikel lezen?

Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.

Lees met Uhmi voor €1,00 Word Abonnee Log in
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie