Vrolijke boter

The Optimist 109 september 20082008
Een nieuwe ontmoeting met een oude vriend. Elbrich Fennema | 109 september 2008 Photo: Pieter De Swart Ooit was vet slecht. Toen bleek dat er goede en slechte vetten bestonden. Vervolgens was cholesterol slecht. Toen bleek dat er goed en slecht cholesterol was. Roomboter bevat vet en cholesterol en zit dus in het verdachtenbankje van schadelijke voedingsmiddelen. Dat is eigenlijk vreemd, want boter was nog een hoogst begeerlijk voedingsmiddel toen ze nog niet in elementen was ontleed. Wat voor boter pleit, is dat we het al heel lang eten. Dat kan niet worden gezegd van de margarines, halvarines en andere spreads die de voedingsmiddelenindustrie ons voorzet. Die worden na elk nieuw onderzoek weer aanpast aan de nieuwste gezondheidsinzichten: minder cholesterol, verrijkt met vitaminen, minder vetten, meer omegavetzuren. Je moet een alwetende wetenschapper zijn om een juiste keuze te kunnen maken. Zo bezien, is het niet zo’n gekke gedachte die goeie oude roomboter weer te omarmen. Niet in de laatste plaats omdat het zo ontzettend lekker kan zijn, een stevige boterham met een goede lik roomboter! Op dit eenvoudige thema zijn oneindig veel smakelijke variaties denkbaar: knoflookboter, bieslookboter, peterselieboter, pimpernelboter, groenekruidenboter. Of de allervrolijkste: bloemenboter. Pluk uit je tuin de bloemen

Het volledige artikel lezen?

Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.

Lees met Uhmi voor €0,25 Word Abonnee Log in

Reacties

Geef een reactie