Voorwoord Roland Pluut: Volhard en creëer!

Roland Pluut 184 januari / februari 2019 Samenleving

Mensen roepen wel eens: ‘Ik ben helemaal niet creatief!’. Zo’n uitspraak valt voor mij in dezelfde categorie als ‘ik kan niet zingen’, ‘ik heb geen talenknobbel’ of ‘sporten is niks voor mij’. Op de middelbare school had ik een vriend die ronduit slecht was in Frans en Engels. Toen hij na zijn technische studie in Genève ging werken en ik hem een paar jaar later opzocht, sprak hij deze talen vloeiend.

Kennelijk schuilt in ieder van ons een onvermoed talent. Het vraagt soms alleen een flinke portie moed, liefdevolle hulp of puur doorzettingsvermogen om dit talent de ruimte te geven. Wat als Rembrandt na zijn eerste mislukte schetsjes had gedacht ‘laat maar zitten, de lichtval is niet perfect’? Of als Nelson Mandela in een hoekje van zijn cel was gaan zitten en had geconcludeerd dat hij niet krachtig genoeg zou zijn om levend uit de gevangenis te komen, laat staan om een volk op creatieve wijze te leiden naar de vrijheid?

Moed, liefde en doorzettingsvermogen staan voor mij aan de basis van creativiteit. Professor Raj Sisodia ontmoetten wij onlangs tijdens Purpose Day. Hij hield een vurig betoog voor een bewuste vorm van kapitalisme; één die rekening houdt met het menselijk welzijn. Niet winst, maar vooral het ‘helen’ van de mens staat centraal in zijn boodschap. Hij vertelde hoe hij had geworsteld met het creatieve proces van het schrijven van zijn laatste boek. De goede man had al tien boeken op zijn naam staan, waaronder veel bestsellers. Waarom al die moeite voor nóg een boek? Omdat een verhaal, een idee, een gedachte soms verteld moet worden aan de wereld. Dan vindt creatie plaats dankzij wilskracht.

Kortom, creativiteit is er altijd en overal. Bij ieder probleem, iedere uitdaging doen we een beroep op onze creatieve hersenen in het zoeken naar oplossingen. En zoals u al vaker van mij heeft kunnen horen: er zijn meer oplossingen dan problemen in de wereld, dus we lopen over van creativiteit. Ook u! Misschien wel nog meer na het lezen van het omslagthema van deze editie.

Roland Pluut, uitgever
rp@theoptimist.nl

P.S.: Ik schrijf dit aan het eind van weer een prikkelend en uitdagend jaar. In 2019 gaan we nog meer in gang zetten om de wereld mooier te maken. Dat betekent volop positieve verandering en een veelheid aan nieuwe initiatieven, waar wij u graag deelgenoot van maken. Ik wens u dan ook namens het team van The Optimist een verrassend aangenaam, gezond en optimistisch nieuwjaar toe!

Roland Pluut

Roland Pluut

Roland Pluut is een Ode-lezer van het eerste uur. Roland ondersteunde Ode om dit initiatief...

Meer over Roland Pluut >

Reacties

Geef een reactie