Voorwoord Roland Pluut: Perfectie

Roland Pluut 182 september / oktober 2018 Zingeving

Onlangs sprak ik een tandarts die net een week met pensioen was, op bijna 69-jarige leeftijd en na 42 jaar zwoegen. Op de vraag wat hij gedurende al die jaren als de grootste uitdaging had ervaren, antwoordde hij: ‘De angst om fouten te maken. Je wilt je patiënten altijd de beste behandeling geven. Regelmatig kreeg ik nieuwe patiënten waarbij ik dacht hoe heeft de vorige tandarts er zo’n puinhoop van kunnen maken?’. Ik nam mij al vroeg voor dat ik nooit zo’n prutser zou worden.

Dit streven naar perfectie siert een vakman. Tegelijkertijd is de druk bijna onmenselijk. Wij zijn in de wieg gelegd om fouten te maken en ervan te leren, maar als je iedere dag je faalangst de baas moet zien te blijven, is dat een zware opgave. Dan is het prettig als je een optimistisch karakter hebt en je je ervan bewust bent dat het altijd beter kan, ook als er fouten worden gemaakt. Herstelwerk is mogelijk, er zijn echt meer oplossingen dan problemen.

Het verhaal van de tandarts zette me aan het denken. Wat kan ik, samen met de redactie, fout doen? Kan ik een verhaal verkeerd publiceren? Aandacht besteden aan een ‘fout’ onderwerp, of nog erger, een ‘fout’ persoon? Ja, alles kan. En weet u, het is niet erg. Want er zijn lezers die met ons meedenken en reageren als iets niet helemaal goed is.

Zo reageerde onlangs iemand op een column van Harry Starren. Hij wees op de gevaarlijke kanten van een bepaald standpunt dat Harry had verkondigd. En Harry gaf toe dat het zo was. Het liefst had hij de column verscheurd en nooit geschreven. Maar het mooie van dit alles: Dennis Heijn, de lezer in kwestie, en Harry zijn de dialoog aangegaan en we hebben ze aangemoedigd om hun correspondentie met ons te delen. Dat gaan ze doen en u mag er in een volgende editie van The Optimist van meegenieten. Zo komt er uit een foutje iets moois voort. Gegarandeerd.

Mijn conclusie: Geen glans zonder wrijving, geen leven zonder fouten, geen verhaal zonder worsteling. En geen The Optimist zonder lezers zoals u.

Roland Pluut, uitgever
rp@theoptimist.nl

P.S.: Ook dieren maken fouten. Of het nou gaat om een katje dat van een hek naar beneden tuimelt of een potvis die de weg kwijt is. Wat zou het mooi zijn als we met ze zouden kunnen communiceren om ze te waarschuwen. Of om gewoon te zeggen dat we ze waarderen. Daarover gaat het omslagthema dat u vanaf pagina 26 kunt lezen. Laat u verrassen door de dieren.

Roland Pluut

Roland Pluut

Roland Pluut is een Ode-lezer van het eerste uur. Roland ondersteunde Ode om dit initiatief...

Meer over Roland Pluut >

Reacties

Geef een reactie