Voorwoord Roland Pluut: Onze aard

Roland Pluut 194 september / oktober 2020 Samenleving

In tijden van crisis wordt de ware aard van de mens zichtbaar. Hier moet ik de laatste tijd vaker aan denken wanneer in de media allerlei mensen opduiken met een mening over van alles en nog wat. Soms tamelijk onschuldig, soms behoorlijk spraakmakend en af en toe krijg ik er plaatsvervangende schaamte-gevoelens van. Het gelijk willen krijgen, ten koste van een ander, stemt niet vrolijk.

Mijn optimistische aard helpt me de zaken in perspectief te zien. Dat is niet zozeer een kwestie van ‘hopen’ dat iemand het niet zo kwaad bedoelt, maar ‘weten’ dat de meeste mensen het goed bedoelen. Het accepteren, vergeven en verplaatsen in een ander wordt zo een stuk eenvoudiger.

Het talent om optimistisch te zijn is een waardevol bezit, een talent dat vraagt om ontwikkeling, bevestiging en oefening. Probeert u maar eens negatieve gedachten die bij u te binnen schieten om te buigen naar een kans, een verbazing, een cadeautje om iets goeds te doen. Het is geen ‘kunstje’ dat snel wordt aangeleerd; het is een overtuiging, een manier van denken en van leven. Ook hier geldt: klein beginnen is óók beginnen.

In deze editie ziet u dat we veel mensen hebben gesproken over hun kijk op talent. Zij blijken zich stuk voor stuk bewust te zijn van hun eigen talent. En dat is het startpunt. Net zoals u in het vliegtuig (weet u nog wel?) eerst zelf uw zuurstofmasker opzet en daarna anderen helpt, geldt dit ook voor talent. Leer eerst uzelf kennen om daarna waarde toe te voegen aan anderen.

Zo’n houding komt ook van pas om oeverloze discussies en onnodige polarisatie te voorkomen. Als mensen zich bewust worden van hun talent, kunnen ze anderen daarmee helpen. En als ze dan merken dat optimisme een talent is dat bij hen past, gaan ze vaker denken in oplossingen in plaats van in problemen; in wij in plaats van in zij.

Ik denk dat een zekere mate van optimisme bij iedereen is aangeboren. Aan u de taak om het te ontwikkelen en te onderhouden. Zie dit tijdschrift gemakshalve als uw optimistische handvat en bevestig zo uw ware aard. Juist in tijden van crisis!

Roland Pluut, uitgever 

rp@theoptimist.nl

P.S. Ali B gebruikt zijn talent om te verbinden en om anderen te helpen, op meerdere manieren. De bevlogenheid, waarmee hij groei bij talent stimuleert, vonden wij coverwaardig. Ik ben benieuwd wat u ervan vindt.

Roland Pluut

Roland Pluut

Roland Pluut is een Ode-lezer van het eerste uur. Roland ondersteunde Ode om dit initiatief...

Meer over Roland Pluut >

Reacties

Geef een reactie