Voorwoord Roland Pluut: Buitenspelval

Roland Pluut 188 september / oktober 2019 Samenleving

In de aanloop naar het maken van dit nummer, vond het WK voetbal voor vrouwen in Frankrijk plaats. De zilveren oranje leeuwinnen maakten veel los. Niet alleen enthousiasme en waardering, maar ook allerlei meningen. Zo was er een discussie of het op den duur mogelijk zou zijn om gemengd te gaan spelen. Op z’n ‘korfbals’. Alles samen, behalve douchen.

Op de radio verkondigde een deskundige dame dat gemengd voetbal slechts een kwestie van tijd is, omdat de verschillen tussen mannen en vrouwen aan het vervagen zijn. Er is volgens haar steeds minder sprake van onderscheid in vaardigheid, techniek, uithoudingsvermogen en kracht. En omdat de pupillen al gewend zijn om gemengd te spelen, zal het over tien of twintig jaar de normaalste zaak van de wereld zijn om beide geslachten samen op het voetbalveld te zien staan.

Dat dit het zelfvertrouwen van de voetbalvrouw versterkt, is duidelijk. Maar wat doet het met de man? Gaat hij zo’n gelijktrekking toejuichen of komen er afschermende bewegingen? Moet hij nog meer teren op 1988, toen een team van echte voetbalmannen een hoofdprijs won?

In de maatschappij zien we ontwikkelingen die ons beeld van de wereld veranderen. Nog voordat het WK speelde, was onze redactie zich er ‘toevallig’ al in aan het verdiepen. Wat overkomt de man? Staat hij offside of omzeilt hij de buitenspelval en ligt de toekomst aan zijn – al dan niet gepedicuurde – voeten? Een grote diversiteit aan verhalen over de man en zijn bestaan vindt u terug in ons omslagthema.

Sommige lezers vormen groepjes en gaan onder het genot van een kopje koffie met elkaar in gesprek over de inhoud van dit blad. Ik weet zeker dat vooral in praatgroepen waar vrouwen de kern vormen, genoeg te bespreken zal zijn naar aanleiding van deze editie.

Dat zegt zowel mijn mannelijke als vrouwelijke intuïtie.

Roland Pluut, uitgever
rp@theoptimist.nl

P.S.: Op vrijdagmiddag 11 oktober vindt het tweede Inspiratium plaats. U leest meer over dit evenement op pagina 70. En deze keer laten we evenveel inspirerende vrouwen als mannen aan het woord. Zie ik u daar? Praten we gezellig en gemengd verder.

Roland Pluut

Roland Pluut

Roland Pluut is een Ode-lezer van het eerste uur. Roland ondersteunde Ode om dit initiatief...

Meer over Roland Pluut >

Reacties

Geef een reactie