Voorwoord Roland Pluut: Bekentenis

Roland Pluut 189 november / december 2019 Zingeving

Laat ik het maar eerlijk toegeven: persoonlijk had ik wat moeite met de naamgeving van het omslagthema in dit nummer. ‘Breken om te bouwen’ klonk mij een beetje negatief in de oren.

Ik brak bij het woord breken.

Waarom focussen we niet op het herrijzen, het veranderen, het opbouwen van iets nieuws? Achteraf gezien begrijp ik de volharding van het redactieteam om de term ‘breken’ te handhaven. Want soms is het nodig om een gedachte sterker neer te zetten met een ijsbrekend woord.

U herkent dit vast. Er zijn momenten dat we iemand horen spreken en denken: ‘Wat fijn dat deze persoon begrijpt hoe het in elkaar zit’. Of dit nu gaat om iets kleins en onbeduidends, of om iets van wezenlijk belang; het raakt ons. Dat laatste gevoel kreeg ik bij het luisteren naar Maarten Klatte, die ook op de lijst van sprekers stond tijdens Inspiratium, het evenement dat we onlangs organiseerden met Sublime. Deze leefstijlarts vertelde hoe onze gedachten direct van invloed zijn op ons fysieke gestel, onze ‘genetische expressie’ zoals hij dat noemt. Het was een bevestiging van iets wat ik al jaren instinctief weet, maar hiermee praktisch uitgelegd en wetenschappelijk gestaafd. Op zo’n moment wens je als uitgever dat meer mensen zo’n verhaal kunnen horen. Een podium bieden via een evenement als Inspiratium was een eerste stap, en daar zal het vast niet bij blijven.

Terug naar zijn boodschap. Dokter Klatte moedigt ons aan om te breken met oude denkbeelden. In dit geval de gedachte dat onze genen onze gezondheid grotendeels kunnen bepalen. Dat ligt volgens hem anders. Kunnen ontspannen, het loslaten van stress, frustraties en ergernis; het helpt ons vooruit. Die vooruitgang is te bespeuren in alle verhalen in deze editie.

Ook in de ‘Zestien Zakelijke’ pagina’s die u vanaf nu standaard in The Optimist zult aantreffen. De naam zegt het al: u krijgt een aantal extra bladzijden met een accent op bedrijvigheid. Deze keer gevuld met verhalen die gaan over het breken met een oude economie en verstikkende werkwijzen. Ik ben zeer benieuwd wat u hiervan vindt.
Misschien moet ik mij het hoofd niet breken over de inhoud van iedere pagina en ervan uitgaan dat de redactie altijd iets aantrekkelijks produceert. Iets prikkelends en opbouwends voor u om te lezen en iets moois voor mij om op te vertrouwen!

Roland Pluut, uitgever
rp@theoptimist.nl

P.S.: Heeft u zelf interessante verhalen die in The Optimist thuishoren? Privé of zakelijk? Laat het ons weten en mail het naar redactie@theoptimist.nl. Neem vooral die vrijheid, want toevallig is het omslagthema de volgende keer: vrijheid. En wellicht prijkt u dan zelf in uw lijfblad.

Roland Pluut

Roland Pluut

Roland Pluut is een Ode-lezer van het eerste uur. Roland ondersteunde Ode om dit initiatief...

Meer over Roland Pluut >

Reacties

Geef een reactie