Voedsel verbroedert: Culturele uitwisseling zorgt voor identiteit

Ineke Noordhoff 131 november 20102010
‘groepen mensen zullen zich altijd met voedsel van elkaar blijven onderscheiden’ Ineke Noordhoff | 131 november 2010 issue Een iftarmaaltijd, bedoeld om de vasten te breken, wordt ook steeds vaker aangegrepen als gelegenheid om de muren tussen culturen en religies te breken. Foto:FNV Bondgenoten zegt Linda Roodenburg, gespecialiseerd in antropologie en eetculturen. Het beste bewijs daarvoor? Op feestdagen keren mensen vaak terug naar hun culturele wortels. Een Brits kerstfeest is geen echt kerstfeest zonder gans op tafel. En als in Nederland de geboorte van een baby wordt gevierd, moeten de beschuit met muisjes erbij worden gehaald. Zo’n collectieve beleving zorgt volgens Roodenburg voor een prettige gelijkschakeling. Zoals Carolyn Steel aangeeft in het artikel een nieuw voedselmanifest in dit nummer heeft voedsel een ingrijpende invloed op elk aspect van ons leven. Voedsel is dan ook op verschillende niveaus nauw verbonden met onze cultuur. Wat zegt het nu over onze identiteit als onze samenleving wordt ‘overspoeld’ – zoals sommigen beweren – met buitenlanders die hun eigen gebruiken en eetgewoonten met zich meebrengen en wanneer landsgrenzen om ons heen aan het afbrokkelen zijn? Gaat onze nationale eigenheid verloren wanneer wat we eten zo snel verandert? Een shoarmabakker in Rotterdam die eens zag hoe

Het volledige artikel lezen?

Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.

Lees met Uhmi voor €0,25 Word Abonnee Log in

Ineke Noordhoff

Meer over Ineke Noordhoff >

Reacties

Geef een reactie