Vier World Ocean Day

The Optimist 7 jun 2022 Natuur & Milieu

Een bijzondere gelegenheid om stil te staan bij de zeeën en oceanen: we vieren deze week World Ocean Day. Maar valt er wel iets te vieren? Ilco van der Linde activieert met zijn nieuwe initiatief OceanLove mensen over de hele wereld om meer van onze oceanen te houden. The Optimist draagt daar graag een golfje aan bij met aandacht voor OceanLove in het magazine en hier online.

TEKST: ILCO VAN DER LINDE

Op 8 juni is het de World Ocean Day, wist je dat? Misschien haal je nu jouw schouders op en denk je ‘Ach, het zal wel, voor je het weet is het de Internationale Dag van de Toiletpot!’. Goed, ik geef toe, de Verenigde Naties hebben wel heel veel ‘speciale dagen’ bedacht, waardoor er bij mij ook weleens een wenkbrauw omhoog gaat. Maar de oceanen zijn serieus in gevaar. De koralen verbleken, door de toegenomen hitte. Hierdoor zijn er minder vissen, terwijl vele soorten toch al bijna uitgestorven zijn, door overbevissing en vervuiling. Voedsel, zuurstof, leven, toekomst, schoonheid… de oceanen hebben ons zoveel te bieden, en we kunnen ook echt niet zonder; we zouden het iedere dag moeten vieren, 365 maal per jaar en dan weer opnieuw.

Eigenlijk gebruik ik die speciale themadagen al mijn hele leven, om de aandacht van scholen, media en anderen te kunnen vangen. Sterker nog, omdat er op de wc-kalender in mijn ouderlijk huis ‘Bevrijdingsdag’ stond bij de vijfde mei, dacht ik als tiener: ‘Hoezo dan?! Waarom vieren we dit niet groots, zodat jongeren betrokken worden?!’ Het was één van de prikkels, die mij er toe bracht om Bevrijdingspop op te zetten en later de Bevrijdingsfestivals, over heel Nederland.

Vervolgens viel mijn oog op de World AIDS Day, altijd op de eerste december. Alweer zo’n dag waar jongeren niets van wisten, terwijl zij het meest hebben te lijden bij de stiltes en taboes, die de oudere generatie in stand houdt over seksualiteit en safe seks. Met Dance4life was die stilte in tientallen landen snel voorbij. Deejays, dance events en projecten op scholen hebben vele duizenden jongeren in het hart geraakt en miljoenen Euro’s op tafel geholpen, voor de bestrijding van HIV en Aids.

Ruim tien jaar geleden begon ik met MasterPeace, waarbij de Internationale Dag van de Vrede werd omarmd, op de 21e september. Verspreid over vijftig landen komen duizenden mensen jaarlijks bijeen, voor artiesten met uiteenlopende religies, culturen en politieke opvattingen. Zo worden dialoog, verbinding en vrede gevierd, media betrokken en nieuwe ‘peace builders’ geworven.

En nu ‘gebruik’ ik dus de World Ocean Day, om de kwetsbaarheid en schoonheid van de oceanen onder ieders aandacht te brengen en mijn nieuwe project OceanLove. In Cairo organiseren we een evenement, om mensen te betrekken bij het beschermen van de Rode Zee. Juist in Egypte, waar per jaar maar liefst vijfentwintig miljoen ton aan plastic in de natuur terechtkomt. Ook hier willen we de wind zijn onder de vleugels van de eerste mensen en organisaties die verandering eisen. Juist hier en natuurlijk online, lanceren we onze nieuwe video, waar ‘oceaan iconen’ als Sylvia Earle, Peter Thomson (de oceanen-expert bij de Verenigde Naties) en de president van IJsland aan meewerken!

Laat je scepsis varen, maar gebruik deze dag om enkele artikelen te lezen, over hoe het gaat met de oceanen. Bekijk onze video (ook via de QR-code!) en deel hem met je vrienden. En neem een besluit om iets te doen. Teken de Dopper Wave en beloof het gebruik van plastic wegwerpflessen tegen te gaan. Doneer voor Greenpeace. Boek een treinvakantie in plaats van een nieuwe vlucht. Eet een maand geen vis. En bekijk de prachtige foto’s van topfotografen op de site van OceanLove en wordt hevig verliefd, op de oceanen en alles dat daar gelukkig nog steeds in leeft! En dan volgt vanzelf wel de rest, ‘because we protect what we love’!

OceanLove

Met fotografen, dichters, duikers, filmers, ontwerpers, verhalenvertellers, wetenschappers en activisten geeft OceanLove de oceaan een gezicht en een stem. Door publicaties, sociale mediakanalen, een speciaal boek en een ‘community van Ocean Lovers’ komt er meer aandacht voor de kwetsbaarheid en schoonheid van de oceanen en alles wat hierin leeft. OceanLove gaat mensen zó in het hart raken dat ze niet langer wegkijken, maar juist meehelpen, als nieuwe vrijwilliger, donateur of activist.
OceanLove is een nieuw initiatief van Ilco van der Linde, ook de (co)founder van dance4life, MasterPeace en de Bevrijdingsfestivals. The Optimist volgt het project de komende jaren en Van der Linde is daartoe als gastredacteur actief. Hoe bouw je een nieuwe beweging, waar loop je bij het opbouwen allemaal tegen aan? Ideale inspiratie voor iedere optimist die ook rondloopt met een mooi plan voor de samenleving!
Bouw en volg je mee? Dat kan ook via Instagram @OceanLoveNews en www.OceanLove.news

Foto: Floris Leeuwenberg

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie