Video: warm houden van vluchtelingen en daklozen met Sheltersuit

Mariska van Doorn 11 okt 2019 Samenleving

Toen de op straat levende vader van twee vrienden in 2013 overleed aan onderkoeling, kwam Bas Timmer in actie. De inmiddels 29-jarige modeontwerper, besloot een pak te maken dat mensen warm houdt. In 2014 gaf hij de eerste sheltersuit, een dikke winterjas met slaapzak in één, aan een dakloze in Enschede. Maar ook in het buitenland werpt het project zijn vruchten af.

Inmiddels heeft Sheltersuit Foundation circa zesduizend pakken kosteloos uitgedeeld aan vluchtelingen en daklozen. De stichting is met veertien vaste medewerkers gevestigd in een van de oudste textielfabrieken in Enschede, Spinnerij Oosterveld. Wat opvalt bij binnenkomst in de hoge industriële ruimte is de ongedwongen gezellige sfeer.

Lees verder onder de video

Pakken voor Lesbos

Willemijn van Tongeren, verantwoordelijk voor marketing en communicatie, schenkt thee in en legt uit hoe Bas is begonnen. Op de vliegbasis Twente startte hij zijn eerste ‘factory’, een sociaal atelier met asielzoekers, vrijwilligers en stagiaires. Een vraag over het jaar van oprichting speelt zij direct door aan haar collega Youp Meek, die op weg is naar zijn bureau.

‘Eind 2014’, antwoordt hij en vertelt vervolgens over het indrukwekkende bezoek dat Bas en hij in de winter van 2017 brachten aan de vluchtelingkampen op Lesbos. ‘We hebben 1.100 pakken meegenomen voor kinderen in de kampen. Daar denk ik nog elke dag aan; de erbarmelijke omstandigheden waarin mensen verkeren op nog geen drie uur vliegafstand, laten je niet zomaar los.’

Warme waardigheid

Het atelier waarin vijftien naaimachines opgesteld staan, is gevuld met kleurige halffabricaten, stapels slaapzakvoeringen, vilt en andere grondstoffen. Op een houten vide, die onlangs gebouwd is, prijkt een grote voorraad sheltersuits.

Van Tongeren vertelt: ‘Met Stichting Sheltersuit bieden we niet alleen warmte en bescherming, maar ook waardigheid. De daklozen en vluchtelingen die een sheltersuit ontvangen, krijgen het gevoel gehoord en gezien te worden. Daarnaast bieden we onze medewerkers taalles, we ondersteunen bij het invullen van papieren, helpen bij het behalen van persoonlijke doelen en vergroten hun kansen op de arbeidsmarkt.’

De stichting hecht ook belang aan een schoon milieu: het werken met gekregen afgekeurde materialen en gebruikte of restmaterialen vermindert afvalstromen. Willemijn: ‘We zouden nieuwe voeringen kunnen gebruiken, maar gaan voor tweedehands dekbedden en slaapzakken. Binnenkort krijgen we van Miele een wasmachine om de voeringen zelf te reinigen.’

Financiering

Van Tongeren vertelt dat Stichting Sheltersuit de productie van de pakken voorfinanciert. Daarna start het team een campagne om de pakken verkocht te krijgen. ‘We hebben een aantal partners, bedrijven en organisaties die ons financieel steunen of bijstaan door materialen, kennis, diensten of hun netwerk beschikbaar te stellen. Maar we zijn steeds op zoek naar meer partijen die de pakken willen kopen, zodat wij ze gratis kunnen uitdelen.’

Droom

Oprichter Bas Timmer is dit jaar ook naar Amerika en Zuid-Afrika geweest om zijn droom te verwezenlijken. Hij wil wereldwijd de beweging die Stichting Sheltersuit geworden is, voortzetten. Niet om aan te verdienen, maar om vergaarde kennis door te geven. Ter plaatse worden mensen met lokale middelen geholpen om ateliers op te zetten, zodat zij lokaal gefinancierd, lokaal gemaakte sheltersuits uit kunnen delen.

Een van de eerstvolgende campagnes is inmiddels gericht op het distribueren van sheltersuits aan de daklozen in Nederland, want daar zijn er 31 duizend van.

Wil je bijdragen aan hun missie? Ga dan naar www.sheltersuit.com.

Mariska van Doorn

Mariska van Doorn

Mariska van Doorn (1962) schrijft graag over mensen en wat hen bezighoudt, een passie die...

Meer over Mariska van Doorn >

Reacties

Geef een reactie