Video-serie: transformatie naar ‘Down to Earth’ leiderschap

The Optimist 20 sep 2019 Samenleving

Voor de documentaire Down to Earth is meer dan tweehonderd uur materiaal geschoten dat nooit is vertoond. Dit bracht de makers ertoe een webserie te maken. De eerste aflevering gaat over leiderschap. Bekijk de video met een exclusieve preview voor The Optimist!

DOOR: DAPHNE LAAN

Al lange tijd ligt de focus in onze maatschappij op financiële groei. We lijken onderlinge verbinding en zorg voor elkaar uit het oog te verliezen. Dit gebeurt op grote schaal en op een manier die in een huiselijke- of familiecontext niet getolereerd zou worden. Waarom dan wel daarbuiten, tussen de muren van een kantoor, instelling of bedrijf?

In de Nederlandse documentaire DOWN to EARTH laten beschermers van de natuur, de verborgen wijzen der aarde, de Earth Keepers, zien dat zij op een heel andere manier naar samenleven en leiderschap kijken. Het lijkt van een andere wereld te komen, maar de eeuwenoude uitgangspunten en principes van leiderschap, visioning & community building blijken enorm toepasbaar in onze wereld van vandaag.

Het vooruit kijken, denken en voelen van zeven generaties is van een geheel andere orde dan ons westers driejarenplan als we daar überhaupt aan toekomen. Wat als we zouden uitzoomen om een langetermijnbril op te zetten? Dan zouden we de antwoorden op vragen die we hebben heel anders formuleren.

Rolf Winters en Renata Heinen maakten een vijf jaar durende wereldreis met hun kinderen voor de documentaire. Het stel interviewde stamhoofden ofwel Wisdom Keepers, van Noord-Amerika tot Australië, van Namibië tot de Amazone. De film trok in 2016 meer dan 170 duizend bezoekers en werd vertoond tijdens de Klimaattop in Parijs voordat de onderhandelaars aan tafel gingen.

Tijdens het maken van de film is er tweehonderd uur materiaal geschoten dat niet eerder is vertoond. Dit brengt de Down to Earth Collective tegen het najaar uit in een webserie. De eerste aflevering gaat over ‘leiderschap’, gevolgd door ‘sustainability & educatie’. Bekijk de video met een exclusieve preview door Sahil Gill, Film Director bij Down to Earth.

Lees verder onder de video

Mondiale transformatie

Opvallend is dat de Wisdom Keepers die in de film zijn geïnterviewd, een optimistische kijk hebben op de staat van de wereld. Zij gaan ervan uit dat de chaos die op verschillende fronten speelt, een teken is dat we aan de vooravond staan van een mondiale transformatie. Deze wordt ingezet door ‘gewone’ mensen die beginnen met het wandelen van hun eigen pad en gaan samenwerken. Niet vanuit eigenbelang, maar vanuit de drijfveer om voor iedereen een betere werkwijze te creëren.

De jeugd speelt bij het teweegbrengen van deze verandering een cruciale rol. Als we om ons heen kijken, zien we het gebeuren: voor jongeren is het vanzelfsprekend ‘het waarom, het doel’ een plek te geven in het werkende leven. Tussen de ‘oudere’ generatie en ‘jonge’ generatie moeten we bruggen bouwen. Maar hoe zorgen we voor die omslag?

Persoonlijk leiderschap

Een sleutel daarin is persoonlijk leiderschap; als we zelf weten wat we willen bijdragen, daarin ruimte geven aan onszelf en de ander, dan gaan we vanzelf dingen doen die beter zijn voor de omgeving en de wereld om ons heen. Niet alleen vanuit de ratio, maar vanuit ons hart en door ons eigen pad te volgen. Weer Down to Earth…

Langani Marika, een van de Earth Keepers in de film, verwoordt het zo: ‘Ik heb het vaak gezien, slimme jongeren, Aboriginals en Europeanen gaan naar school, middelbare school, ze leren, leren leren tot aan de universiteit…Maar het is altijd hetzelfde. Als hart en verstand niet in verbinding staan, komt er niets uit. Ik zie dat telkens weer. Je moet studeren op de hart-verstand verbinding. Dan pas zul je klaar zijn om de verantwoordelijkheid op je te nemen om leiding te geven en om je kennis toe te passen. Loop rustig op je pad. En alles zal komen.’

In het volgende nummer van The Optimist schrijft journalist Mariska van Doorn een indrukwekkend achtergrond verhaal over de Down to Earth-documentaire. Dit artikel is online en in het magazine te lezen vanaf 26 oktober 2019.

Biografie: Daphne Laan
Daphne Laan (1976), changemaker in hoofd en hart. Daphne is Managing Director van de Down to Earth Collective, ontplooit creatieve projecten en spreekt vanuit House of Wonder. Zij heeft een jarenlange achtergrond als manager in Telecom, Media & Technologie met Google als laatste werkgever. Daar is zij als Lead voor Women@Google het experiment aangegaan. Wat gebeurt er als je in een zakelijke context je hart volgt en alleen de dingen doet die je leuk vindt? Dan gaan er onverwacht deuren open.
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie