Verspil minder, geniet meer – 5 tips

The Optimist 1 dec 2011 Natuur & Milieu
Bij de feestdagen horen snoepgoed, gezellige familiemaaltijden en lekkere hapjes. Maar omdat we in de decembermaand meer eten, zorgen we ook voor meer afval. Van de 450 kilo voedsel die elke Nederlander jaarlijks koopt, verdwijnt namelijk zo\'n negen procent ongebruikt in de vuilnisbak, volgens voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Ode geeft vijf tips om de feestdagen net zo gezellig, maar iets minder verspillend door te brengen. 1. wees realistisch De angst om niet genoeg eten in huis te hebben zorgt ervoor dat je juist vaak teveel kookt of voorbereidt. Hoeveel eet iedereen nu precies? Denk er eens over na voordat je boodschappen gaat doen. Op de Engelstalige website Love Food, Hate Waste http://www.lovefoodhatewaste.com kun je de perfecte portie voor je gasten bepalen. Milieu centraal geeft de gangbare maten voor aardappels, pasta en rijst: Eén kilo aardappelen is genoeg voor 4 tot 6 personen. Reken voor rijst ongeveer 60 tot 100 gram ongekookte rijst per persoon en voor pasta is 50 tot 85 gram per persoon voldoende. 2. stimuleer de buffet-stijl Voor je gasten schep je vaak meer op dan ze eigenlijk kunnen eten. Maar als je ze zelf laat opscheppen of laat kiezen, zullen ze niet meer nemen dan ze willen eten.

Het volledige artikel lezen?

Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.

Lees met Uhmi voor €0,25 Word Abonnee Log in

Reacties

Geef een reactie