Versnelling in de transitie?

The Optimist 19 apr 2024 Economie

In deze rubriek neemt Jelleke de Nooy ons mee in de transitiebeweging die in Nederland gaande is. Naast de meer dan zevenhonderd voorleversinitiatieven – zie haar boek Voorlevers van de nieuwe samenleving – gebeurt er intussen veel meer.

Door: Jelleke de Nooy

In de chaos die we om ons heen ervaren, zijn diverse mensen bezig met op een diepere laag in ‘het systeem’ structurele veranderingen aan te brengen. Vanuit de doorgaande verandering in ons waardensysteem (van welvaart naar welzijn) is de verandering in de manier waarop we ons organiseren ingezet. Dat willen we hier zichtbaar maken.

Wij allemaal

De Wellbeing Economy Alliance, afgekort WEAll (‘wij allemaal’) is de internationale beweging van mensen en organisaties die samen de omslag naar de welzijnseconomie realiseren. Dit samenwerkingsverband is gestart door Katherine Trebeck, een econome die sinds 2017 publiceert over economie als een politiek sociaal onderwerp. Haar adagium: de economie, oftewel de manier waarop we het leven georganiseerd hebben (hoe we leven, werken, grondstoffen gebruiken, hoe we omgaan met de natuur, water, dieren en andere mensen) dat zijn wij allemaal; alleen samen kunnen we de omslag maken. Zie: weall.org/about-weall

Samen bakens verzetten

In dit vroege voorjaar zien we dat – net als in de natuur – ontwikkelingen die de afgelopen maanden ondergronds onzichtbaar gaande waren, nu als nieuwe initiatieven de kop op steken. Een aantal ‘bewegingen van onderop’ gaat samenwerken met instituties binnen het gevestigde regime, met als doel institutionele verandering. Dat zijn bijvoorbeeld Paul Schenderling (postgroei) en de Nederlandsche Bank, dat is de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) die onderzoekt hoe gemeenten structureel ruimte kunnen bieden aan al die vernieuwende initiatieven die er zijn (en zichzelf daarbij niet in de weg zitten). Dat is de bouwwereld die de omslag naar natuurinclusief bouwen maakt. De Transitiecoalitie Voedsel is in gesprek met ministeries over het mogelijk maken van de transitie in de landbouw vanuit sturen op bodem en water. De Sociaal-Economische Raad (SER) en de planbureaus gaan sturen op brede welvaart – dus ook op welzijn. Het Ecologisch Sociaal Contract (ontwikkeld door Patrick Huntjens) wordt overgenomen door de Verenigde Naties. Er is een netwerk van economische denktanks dat het economisch handelen beïnvloedt, genaamd Netwerk NED. En sinds januari is er een Europese Systems Transformatin Hub waar je gewoon aan mee kunt doen.

Juist deze ontwikkelingen zullen we hier en online uitlichten.

Naar welzijnseconomie

We zijn met elkaar op weg naar een welzijnseconomie en -samenleving. Daarin streven we naar het dienen van mensen en de planeet, waarbij welzijn voorop staat en economische groei niet meer als doel wordt gezien. Succes wordt gemeten aan een rechtvaardig gedeeld welzijn in plaats van aan economische groei. Het impliceert een fundamentele verandering in onze manier van werken en afwegingen maken, waarbij creatieve energieën worden benut ter ondersteuning van het leven op aarde. Regeneratie!

De transitiebeweging

In Nederland zien we momenteel een ‘loosely coupled’ verzameling van verschillende groepen, initiatieven en mensen op weg naar de welzijnseconomie. We zien organisaties, bedrijven en individuen die ieder op hun eigen manier, als organen in een menselijk lichaam, werken aan het gezond maken van het systeem.

Deze beweging wordt – waar effectief en gewenst – ondersteund door de stichting WEAll Nederland. WEAll Nederland is een samenwerkinsgverband van verschillende partners, coalities, voorlopers, beleidsmakers, ondernemers en actieve burgers om omslagpunten te bewerkstelligen. Verhalenvertellers, helpen ons de ontluikende toekomst voor ons te zien en te realiseren.

Sluit je aan bij WEAll

Je kunt als persoon of organisatie deelnemen aan de Wellbeing Economy Alliance Nederland via www.weallnederland.org. Dan word je lid van de internationale beweging en tegelijkertijd ‘gelabeld’ als deelnemer aan de beweging WEAll Nederland. Of mail naar contact@weallnederland.org. •

Jelleke de Nooy van Tol wordt ook wel vroedvrouw van de nieuwe samenleving en de Jeanne d’Arc van de transitiebeweging genoemd. Met veel interculturele ervaring in buitenlanden en de missie om de wereld te verbeteren werkte Jelleke mee in de Transitiecoalitie Voedsel, is actief bij VoedselAnders, regisseerde de TransitieMotor van 2020- 2021 en zit nu in het bestuur van WEAll Nederland. Zij ziet het als haar opdracht om katalysator te zijn in de systeemtransitie.

Cees van Lotringen – op zoek naar het nieuwe verhaal – maakt podcasts met mensen die kantelpunten realiseren. Zie www.opzoeknaarhetnieuweverhaal.nl/podcasts/podcast-jelleke-de-nooy-van-tol

Meer informatie: www.netwerkned.nl, www.systemiq.earth/systemstransformation-hub/

Voorlevers van de nieuwe samenleving

 

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie