Verantwoord en duurzaam reizen begint bij jezelf

The Optimist 30 apr 2021 Samenleving

Op dit moment is het vanwege COVID-19 nog lastig om te reizen. Het advies luidt: ga niet op reis voor 15 mei 2021. Elke reis verhoogt de kans op meer besmettingen in Nederland en in het buitenland. Wat het advies na 15 mei is weten we nu nog niet. Het boeken van een reis blijft een risico. Maar veel mensen snakken naar vakantie. Danielle Werner pleit als vakantiedeskundige voor bewuster reisgedrag zodra het allemaal weer mag.

DOOR: DANIELLE WERNER

Om te testen wat de impact van COVID-19 is, is er op initiatief van de overheid een proefreis naar Rhodos geweest. Deze maand reisden 188 mensen onder begeleiding van de reisorganisatie Sunweb naar Rhodos waar ze verbleven in een luxe 5-sterren resort. De deelnemers mochten het resort tijdens hun verblijf niet verlaten en er verbleven naast deze mensen ook geen andere gasten in het resort. Voor de reis werden alle deelnemers getest. De reis werd door de deelnemers zelf betaald maar de kosten van de test werden door de reisorganisaties opgebracht.

Inzicht

Het doel van de vakantiepilot is om nieuwe (gedrags-)inzichten te verkrijgen en data te verzamelen onder welke voorwaarden mensen veilig en verantwoord op vakantie kunnen gaan. Iedereen tussen de 18 jaar en 70 jaar die niet onder de risicogroepen viel kon zich inschrijven. Er schreven zich maar liefst 25 duizend mensen in. Hieruit blijkt dat veel mensen toe zijn aan vakantie. Voor velen is op vakantie gaan een van de belangrijkste momenten van het jaar. Na een jaar hard werken vinden we dat we een heerlijke vakantie verdiend hebben. We maken daar prachtige herinneringen, maar reizen we ook verantwoord?

Tijdens de proefreis werden vier mensen positief getest, deze gingen direct in quarantaine. Bij een tweede test bleken de kandidaten toch geen corona te hebben. Eén persoon bleek al bij vertrek corona te hebben. Deze persoon is thuis gebleven. Eenmaal terug in Nederland gingen alle deelnemers voor tien dagen in quarantaine. In mei vindt er een nieuwe testreis plaats waarbij de deelnemers meer vrijheid krijgen. Deze reis is nog populairder, na twee uur waren er al 45 duizend inschrijvingen. Men snakt kennelijk naar vrijheid, naar vakantie. Maar wat nog meer opvalt is de prijs van de aangeboden reizen. Hoe kan het dat er vliegreizen zijn die inclusief een verblijf op basis van ‘all-inclusive’ aangeboden worden voor € 399,-? Is dit een eerlijke prijs voor de lokale bevolking van de plek waar we naartoe reizen? En wordt er wel gedacht aan het milieu?

Vervoer en accommodatie

Reizen heeft een enorme impact op het milieu en de lokale bevolking. Het kabinet wil de belasting vergroenen en daarom geldt vanaf 2 januari 2021 een vliegbelasting van 7,85 euro per vliegticket voor iedereen ouder dan 2 jaar. Deze belasting zou ervoor moeten zorgen dat de prijsverschillen tussen vliegtickets en treinkaartjes kleiner worden, maar dit lage tarief maakt het vliegen buitenproportioneel goedkoop. Een druppel op een gloeiende plaat. Uit onderzoek blijkt dat een taks van 35 procent van de prijs van een vliegreis realistischer zou zijn.

Doordat we met zijn allen veel reizen, komen er steeds meer accommodaties waardoor er een oneerlijke handel ontstaat. Op sommige bestemmingen zijn nu zoveel accommodaties dat de concurrentie moordend is. De eigenaren willen de accommodaties zo vol mogelijk, en verkopen de kamers aan grote partijen voor te lage prijzen. De werknemers zijn hier de dupe van, ze worden onderbetaald en maken veel te lange werkweken.

Het beste voor iedereen

Wanneer we willen reizen met een positieve impact en graag rekening houden met planeet, is het belangrijk dat er realistisch naar de vliegtaks gekeken gaat worden. De grote resorts laten zich vaak verleiden door het aangaan van zogenaamde wurgcontracten. Gevolg hiervan is dat ze hun kamers tegen veel te lage prijzen aanbieden. Tel daarbij op dat er bijna geen vliegbelasting wordt betaald in Nederland, en dat verklaart waarom luxe all-inclusive vakanties tegen bodemprijzen verkocht kunnen worden. Behalve faire afspraken met resorts zouden touroperators moeten kiezen voor een verantwoorde samenwerkingspartner. Op deze manier kan er een eerlijke prijs gehanteerd worden voor gidsen, hoteleigenaren en chauffeurs, zodat zij ook een eerlijk loon krijgen.

Kans

We weten allemaal dat, sinds we minder reizen, de wereld een stuk schoner is geworden. Het is een gemiste kans dat er met deze testreizen niet gesproken wordt over het behoud van de natuur. Ik vraag me af wat voor impact een reis heeft op het milieu wanneer er een prijskaartje van € 399,- per persoon aan hangt. En blijft er voor de lokale bevolking genoeg geld over om een eerlijk salaris te krijgen? Verantwoord reizen, het begint bij jezelf: denk na over welke bijdrage jij kunt leveren. Een klein begin is een bijdrage leveren aan  ‘green seat’ wanneer je gaat vliegen. Geef die droomreis van jou een goede bestemming. Kijk waar het duurzaam kan, kleinschalig en zo eerlijk mogelijk.

Danielle Werner is Travel Designer bij Approved by Danielle.
Meer informatie: www.approvedbydanielle.nl

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie