Verandering verwelkomen

The Optimist 13 nov 2020 Zingeving

Begin 2020 confronteerde Covid-19 ons met het gevoel dat we wellicht geen controle hebben over ons leven. Dat we niet automatisch kunnen rekenen op een dag van morgen in een wereld die we kennen. De term ‘nieuw normaal’ werd bedacht. Maar hoe kunnen we iets dat nieuw en anders is als normaal betitelen? En zijn we in deze tijd wakker geschud om onze wereld en onszelf in een nieuw licht te zien?

DOOR: MARK STOLK EN MARION VERWEIJ

De Griekse filosoof Heraclitus zei ‘niets is permanent behalve de verandering’. En zonder verandering is er geen evolutie. Echter, vaak bestrijden we verandering in plaats van het te verwelkomen. Echte verandering is niet het veranderen van iets wat we al kennen; van ‘een oud naar een nieuw jasje’ of ‘het verhuizen van één naar een andere plek’. Echte verandering is ongekend, zoals veel van de veranderingen waar we momenteel mee geconfronteerd worden. We weten niet hoe Covid-19 over een maand de lockdown zal beïnvloeden, of onze dierbaren gezond blijven en wat de gevolgen zijn voor het bedrijfsleven. Naast praktische zorgen, is er ook de psychologische impact van de lockdown. Bijvoorbeeld een verhoogde mate van stress en depressie, waar ook veel instanties zich zorgen over maken.

Leven met verandering

Ondanks deze negatieve tendensen is er ook een duidelijke stijging in het aantal mensen dat een positieve verandering in de wereld wil bewerkstelligen. Wij geloven dat het begin voor het creëren van een betere toekomst bij onszelf ligt. Alle verandering moet van binnenuit beginnen, voordat we de wereld om ons heen kunnen veranderen. Dit is een geweldig startpunt voor de reis van de innerlijke onderzoeker in tijden van een pandemie. We kunnen het gevoel hebben dat we niet veel kunnen beïnvloeden in de dingen om ons heen, maar we kunnen wel beïnvloeden wat er in onszelf omgaat, en dat beïnvloedt wel degelijk onze omgeving.
De schrijver Emily Dickinson zei ‘beauty is not caused. It is’. Wij hebben allen een innerlijke schoonheid en kunnen zelf besluiten deze schoonheid op te sluiten of te bevrijden. Wij zijn de bron van ons eigen geluk.

Optimistisch blijven

Ghandi zei ‘wees de verandering die je in de wereld wilt zien’, en wellicht is vandaag het beste moment daar gehoor aan te geven. Hoe meer we van onszelf kunnen scheppen in het beeld van hoe we de toekomst willen zien, hoe meer de wereld zal veranderen. En hoe meer mensen dit doen, des te groter de kracht van verandering zal zijn. Vele druppels in een oceaan kunnen een vloedgolf veroorzaken.
Dit is niet gezegd vanuit een gemakkelijke stoel. We worden allebei geconfronteerd met serieuze levensuitdagingen terwijl we dit schrijven. Desalniettemin zijn we vastbesloten om optimistisch te blijven en onze overtuigingen na te leven, in de hoop dat ook wij een onderdeel kunnen zijn van een nodige verandering.
Ook wij voelden ons geroepen iets bij te dragen met de talenten die we hebben, middels onze kunst en poëzie.
Elke week tijdens de lockdown hadden we een virtueel gesprek over wat er gaande is in de wereld. Niet alleen wat betreft het grote, negatieve nieuws, maar ook over de kleine positieve nieuwtjes, die het beste belichtten van wat het betekent om mens te zijn.

Omgaan met het onbekende

Onze gedichten en schilderijen, die ook facetten van menselijkheid belichten, bleken op magische wijze met elkaar te resoneren. We besloten deze gezamenlijk in een boek te bundelen, als bezinning over de tijd waarin we leven. De titel voor het boek werd Touching Tomorrow. Hierin ligt besloten dat velen van ons deel willen uitmaken van een menselijke beweging en een dialoog die toekomstgericht is. Die ons niet alleen vraagt hoe wij willen dat die toekomst eruit komt te zien, maar ook hoe wij positief kunnen bijdragen aan die zoektocht. En hoe dood en leven, natuur en spiritualiteit ons kunnen helpen zodanig te veranderen dat we het onbekende op een positieve manier kunnen verwelkomen.
Omdat we in deze tijden niet met grote groepen kunnen ontmoeten, is het idee geboren om een retraite te organiseren eind januari 2021 waar we veel buiten kunnen zijn, en waar er ruimte binnen is om de huidige afstaand maatregelen te handhaven. Daarnaast willen we virtuele gesprekken organiseren over belangrijke kwesties in onze tijd. De gedichten en schilderijen in ons boek willen we hierin als inspiratie gebruiken.

Mark Stolk is kunstenaar en woonachtig in Denemarken. Met zijn werk exposeert hij al ruim dertig jaar in Europa en de Verenigde Staten. Meer informatie: www.markstolk.com
Auteur, dichter en tekstschrijver Marion Verweij (www.excellentza.nl) schrijft al net zo lang als Mark exposeert. Beiden hebben internationale ervaring als sprekers en in het houden van activiteiten op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Meer informatie: www.excellentza.nl

Touching Tomorrow is te bestellen via Amazon. Neem contact op met Marion Verweij via marion@excellentza.nl bij interesse in het boek of voor meer informatie over de retraite.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Verandering verwelkomen”

  1. Iedere nieuwe dag nieuwe ronde nieuwe kansen, je arbeidsethos veranderen en genieten van het moment brengt verandering waar je blij van wordt. Niet teveel structureren en Go with the Flow. Alles verloop toch altijd anders dan we gewend zijn en leven vanuit respect en vertrouwen Is een keuze. Que Sera Sera

Geef een reactie