Veerkracht voor gedupeerden dankzij gemeenten

The Optimist 17 dec 2021 Samenleving

De toeslagenaffaire is al jaren onderwerp van gesprek en keiharde realiteit voor ongeveer dertigduizend gezinnen. Tot nu toe slaagt de overheid er slechts mondjesmaat in om de problemen op te lossen. Maar er is hoop.

De ruim achthonderd medewerkers van de Belastingdienst die in de weer zijn om de ‘hersteloperatie’ uit te voeren, doen ongetwijfeld hun stinkende best – laten we deze optimistische aanname doen. De resultaten en vooral het tempo waarin zaken worden opgepakt zijn echter niet bemoedigend. Afhandeling laat vaak op zich wachten, gedupeerden krijgen niet de status die ze verdienen en ondertussen verkeren gezinnen in wanhoop, achtervolgd door schulden en teleurstelling. Want welke ouder wil zijn kind niet een liefdevolle, zorgeloze jeugd bieden?

Lokale hulp

Gelukkig pakken gemeenten de handschoen op door lokaal hulp te bieden. Ze staan bijvoorbeeld gedupeerden bij om bezwaar te maken als ze worden afgewezen voor de beloofde schadevergoeding. Of ze helpen gezinnen met praktische zaken waar nu geen geld voor is, zoals het kunnen laten sporten van de kinderen.

Dit meldde de redactie van Nieuwsuur op 13 november 2021: ‘Gemeenten zien dat de Belastingdienst nog steeds steken laat vallen bij de hulp aan gedupeerden van de toeslagenaffaire. Daarom springen zij in het gat en komen met extra hulp. Het gaat dan om relatief kleine dingen als geld voor de tandarts, maar ook met het invullen van formulieren. Het moet de Belastingdienst overtuigen dat de burgers écht gedupeerden zijn en recht hebben op compensatie.’

‘Wat weerhoudt ons om zelf iets te doen aan een van de grootste nationale schandalen van deze eeuw?’

En wat kunnen wij doen?

Vanuit de gedachte van The Optimist Movement lijkt het ons niet vreemd om na te denken welk steentje wij kunnen bijdragen om de gezinnen die het moeilijk hebben vanwege de toeslagenaffaire een handje te helpen. Er is sprake van een maatschappelijk probleem dat primair door de overheid, en door de Belastingdienst in het bijzonder, moet worden opgelost. Maar wat weerhoudt ons, particulieren, ondernemers, bedrijven en organisaties om zelf ook iets te doen aan een van de grootste nationale schandalen van deze eeuw?

Als uitgever van The Optimist kunnen wij een paar dingen doen:
Het verhaal van deze affaire op een positieve manier onder de aandacht blijven brengen. Die aandacht is nodig om de urgentie voortdurend te onderstrepen. Zonder urgentie geen snelheid, zonder snelheid nog meer vertraging en door vertraging nog meer depressie onder de gedupeerden.

Wij hebben de mogelijkheid onze lezers op te roepen om zelf na te gaan hoe zij een positieve bijdrage kunnen leveren aan deze kwestie. Ken je iemand die in het toeslagenaffaire-schuitje zit? Misschien van een afstand? Is het mogelijk een helpende hand uit te steken? Een keertje boodschappen te doen voor zo’n gezin? De kinderen te trakteren op een uitje? Heb je als ondernemer spullen of diensten die misschien van pas komen bij mensen die door de toeslagenaffaire een krappe beurs hebben?

Het ervaren van positief nieuws en inspirerende verhalen helpt om je hersenen in balans te brengen. Zeker wanneer je tegenslag ervaart, is het prettig om te lezen dat er nog veel dingen goed gaan in de wereld. Daarom bieden wij ieder gezin dat de dupe is van de toeslagenaffaire een gratis digitaal jaarabonnement op The Optimist aan. Gratis en voor niets, zonder addertje onder het gras. Het enige wat ze hiervoor hoeven te doen is zich aanmelden als abonnee met de kortingscode HOUDMOED. Dit kan op www.theoptimist.nl/abo-digitaal. Wij nemen contact op voor verificatie.

Paarse krokodil

Tot slot nog één ding wat we kunnen doen: een moreel appel doen op bestuurders om dit nooit meer te laten gebeuren. Bankiers zweren een bankierseed, in de hoop dat ze geen foute dingen doen in hun werk. Wordt het niet tijd voor een vernieuwde ambtenaren-eed? Eentje waarin expliciet de menselijke maat wordt genoemd? Dat je als ambtenaar niet alleen zorgvuldig, onkreukbaar en betrouwbaar moet zijn, maar ook het welzijn van de burger in acht neemt? Dat je je eigen verantwoordelijkheid neemt en je gezonde verstand gebruikt, zodat de paarse krokodillen in hun hok blijven? En dat je als minister of staatssecretaris luistert naar kritieke signalen, ook al komen ze niet handig uit? Nederland beter en veerkrachtiger maken is tenslotte niet zo moeilijk als je begint met jezelf bewuster te maken. •

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie