Trouw aan Fidelio

The Optimist 196 januari / februari 2021 Samenleving
Rijdend door het Nederlands-Belgisch grensgebied kreeg filosoof en auteur Govert Derix een ingeving, denkend over het thema ‘trouw’. Het resultaat is een beschrijving van de wijze waarop een van ’s werelds beroemdste componisten zijn perceptie van trouw heeft beïnvloed en hoe wij daar ons voordeel mee kunnen doen. Met dank aan Fidelio. DOOR: GOVERT DERIX In mijn jeugd waren er tenminste drie onvergetelijke momenten waardoor ik tot op de dag van vandaag trouw ben aan de muziek van Ludwig van Beethoven (1770-1827). Bij het eerste moment moet ik een jaar of twaalf zijn geweest. Schuin aan de overkant van het plantsoen achter onze bungalow woonde een vriendje, bij wie ik vaker naar binnen liep. Zo ook die dag. Ik nam de draai bij de hoge ligusterheg, opende de achterdeur en hoorde uit de woonkamer twee klappen, gevolgd door een melodie die me ogenblikkelijk naar een onbekende wereld transporteerde. De vader van mijn vriendje had zojuist een plaat van Beethovens Derde Symfonie opgezet. En jawel, ik mocht hem lenen! Met mijn oranje cassetterecordertje met ingebouwde microfoon nam ik de LP op. Jammer dat ik dat bandje niet meer heb. Ik had dan kunnen beluisteren hoe ik veertig jaar geleden mijn best

Het volledige artikel lezen?

Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.

Lees met Uhmi voor €0,50 Word Abonnee Log in
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie