Trouw aan de beste versie van jezelf

The Optimist 196 januari / februari 2021 Zingeving

Was het niet Boeddha, die lang geleden al vaststelde dat het enige echte falen in het leven is ‘niet trouw te zijn aan de beste versie van jezelf’? Ik denk dat niemand het hiermee oneens is. En iedereen kan zich iets voorstellen bij trouw zijn aan de beste versie van jezelf. Maar toch: hoe doe je dat? En hoe vertaal je die trouw naar een zakelijke context?

Als ondernemer heb ik geleerd hoe hoog de prijs is als je niet trouw blijft aan je eigen waarden en talenten. Sterker nog: ik begreep pas wat mijn waarden en werkelijke talenten waren, toen ik opkrabbelde uit een pittige burn-out. Ik had een jaar of zes een extreme rollercoaster meegemaakt als internetondernemer. We waren precies op het goede moment in de juiste markt gestapt en we hadden ook nog een paar ideeën die precies aansloten op de markt. Toch ging het mis… You win some you lose some. Maar voor mij was de klap na de adrenaline van het succes behoorlijk pittig. Ik bleek in de hype van de Internetbubbel totale roofbouw te hebben gepleegd op mijn fysieke en mentale systemen. Ik was ineens compleet opgebrand. De uitbundige successen, waarbij we naar alle financiële en materiële maatstaven bij een zeer select gezelschap van ‘happy few’ behoorden, hadden mij in een wereld en levensstijl gebracht die niet bij me pasten, omdat ik me er volstrekt niet thuis voelde.

Boswachter

Ik kom namelijk uit een eenvoudig gezin. We hadden het goed, maar waren verre van rijk. Vanaf mijn elfde heb ik altijd behoorlijk veel gewerkt in mijn vrije tijd om de dingen te kopen die ik wilde: racefietsen, surfplanken, fototoestellen, vakanties, en zelfs mijn eerste autootje. Mijn eerste baantje was appels plukken voor twee gulden per uur. Ik vind nog steeds dat er niets mis is met hard werken voor iets moois. De trots die ik voelde als het  gelukt was, vergeet ik nooit.

Toen ik klein was, wilde ik boswachter worden. Nooit had ik bedacht om succesvol ondernemer te zijn. Rijk worden was helemaal niet iets wat ik ambieerde. Toch is dat gebeurd. En toen was de binding tussen werk en resultaat ineens weg. Ik kon alles kopen wat ik wilde, zonder er nog voor te hoeven werken. Mensen zeiden dan tegen me: je hebt het verdiend, want je hebt er hard voor gewerkt. Nou, in alle eerlijkheid heb ik inderdaad hard gewerkt, maar ik ken mensen die veel harder werken en nauwelijks rondkomen. Er klopte dus iets niet. Het voelde niet goed, ook omdat veel mensen, inclusief mijn naaste familie ineens anders tegen me ging doen, me letterlijk zagen als een wandelende zak geld. Dat is een bizarre ervaring, waarvan ik nog steeds niet weet hoe ik daarmee om had moeten gaan.

Het meest kenmerkende voor die periode was dat het jongetje dat ooit boswachter wilde worden, ineens zijn best ging doen om een nog succesvollere, slimmere ondernemer te worden. Ik wilde het perfecte plaatje van de succesvolle ondernemer invullen en werd daartoe aangemoedigd door investeerders, bankiers en andere mensen die een graantje mee wilden pikken. Maar dat was duidelijk niet de beste versie van mezelf. Voor mij betekende dit, dat ik van een turbulente adrenaline-rit in een diepe burn-out belandde en dat binnen no time bijna al mijn geld als sneeuw voor de zon verdween. Het muntje was op. Ik moest mezelf opnieuw uitvinden.

Constatering

Dat is gelukt. Ik ben trainingen gaan volgen, heb coaches ingehuurd en assessments gedaan. Daardoor kwam ik erachter wat voor ondernemer ik ben: iemand die intrinsiek gemotiveerd is als hij kan bijdragen aan iets dat er werkelijk toe doet. Het boswachtertje in mij was dus nooit helemaal verdwenen. En grappig genoeg heb ik sinds die constatering nooit meer zorgen gehad, liggen de opdrachten en kansen altijd voor het oprapen en ben ik voortdurend in staat geweest op een inspirerende en betekenisvolle manier genoeg te verdienen om precies het leven te leven wat ik wil. Dat is best een gave constatering.

Mijn gezin en ik hebben het nog steeds bovengemiddeld goed. Maar ik moet, net als het jongetje dat appels ging plukken, gewoon werken voor mijn geld. En dat voelt erg lekker. De combinatie van grote successen en diepe tegenslagen heeft me veel gebracht. Ik begeleid regelmatig ondernemers en organisaties in hun keuzes en durf inmiddels te stellen dat voor ieder mens en iedere organisatie geldt dat je alleen succesvol en betekenisvol kunt zijn als je dicht bij je eigen waarden en talenten blijft. Natuurlijk lukt het niet elke dag om trouw aan de beste versie van jezelf te zijn. Maar good old Boeddha had echt gelijk: de grootste fout die je kunt maken is vergeten het te proberen.

 

Arko van Brakel is inspirator, ondernemer en algemeen directeur bij Cleantech Regio.

Meer informatie: www.arkovanbrakel.nl

In de nieuwste editie van The Optimist die vanaf nu verkrijgbaar is, staat het thema ‘trouw’ centraal. Hier is het nieuwe magazine te bestellen.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie