Talent genoeg

The Optimist 194 september / oktober 2020 Samenleving

In de afgelopen 25 jaar is dit tijdschrift het podium geweest voor allerlei mensen. Wetenschappers, denkers, activisten, ondernemers, schrijvers, betrokken burgers, uitvinders, filosofen, leiders, wereld-verbeteraars; allemaal gelukkige bezitters van een of meerdere talenten. Dit bracht hen tot het vertellen van één boodschap. De ‘starters’ deden het met enige aarzeling, de routiniers draaiden er amper hun hand voor om.

De voorlopige conclusie is dat mensen bulken van het talent, waarbij het de ene keer in rap tempo tot volle bloei komt, en het de andere keer lang verborgen blijft, als een juweel in het gesteente.

Voor deze gelegenheid spraken wij met een keur aan mensen over talent. Niet alleen over dat van henzelf, maar ook dat van anderen. Soms vanuit hun rol als coach of mentor, soms vanuit pure observatie. Zelfs onze columnisten konden het niet laten om over talent te vertellen. Kennelijk roept de vraag ‘wat betekent talent voor u’ een zekere mate van zelfreflectie op. Het is als een roep in de woestijn van de geest, waar u zelf als dorstige passant de enige toehoorder bent. Geeft u gehoor aan de oproep? Of krijgt u last van, zoals Van Kooten en De Bie het ooit noemden, ‘het knagen van het spijt’? Verdort uw talent als het groen in de hitte van de zon? Jaagt u het na als een bezetene, ten koste van de waardevolle oase die u links laat liggen? Of weet u met uw talent anderen te inspireren, te vermaken, te helpen? Of, zoals Ali B, te laten groeien?

Talent, u moet ermee om leren gaan. Dat is al bijna een talent op zich.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie