Takecarebnb werkt

The Optimist 23 jun 2023 Samenleving

Hoe spannend is het om een statushouder tijdelijk onderdak te bieden? Karel en Leontine kregen er geen spijt van. Integendeel.

DOOR: MARILÈNE EIJGENRAAM

‘Echt grote rijkdom. Eén van de mooiste dingen die ik in mijn leven heb meegemaakt.’ Je ziet haar ogen stralen als Leontine vertelt over de tijd dat Nashwan uit Jemen bij hen in huis logeerde. Haar man vult enthousiast aan over zijn bezoek aan een moskee en andere dingen die hij dankzij hun gast beleefd en geleerd heeft. Karel en Leontine zijn een van de 380 huishoudens die in 2022 een statushouder in huis hebben gehad via de stichting Takecarebnb.

Nederlandse ervaring

‘Hoe kan een statushouder nou beter integreren dan door te leven in een Nederlands gezin?’ Dat dacht de oprichter toen hij Takecarebnb in 2015 opstartte. Via Facebook zocht hij mensen die voor drie maanden een kamer beschikbaar wilden stellen aan een statushouder, iemand die in Nederland mag blijven en in een AZC wacht op een eigen woning. Inmiddels werken er 15 mensen op kantoor, zijn zo’n 35 vrijwilligers actief in het land en hoopt de organisatie dit jaar 500 statushouders deze Nederlandse ervaring te kunnen geven.

‘Het geeft zoveel energie om steeds mensen te spreken die zelf in actie komen.’

Door de ogen van hun gast leren gastgezinnen veel over hun eigen kijk op de wereld. Dit is één van de grootste drijfveren van gezinnen om mee te doen. Naast natuurlijk het goede doel: iemand op weg helpen in een nieuw, onbekend land. Ook voor Karel en Leontine vormen de vele open gesprekken met hun gast het hoogtepunt van zijn verblijf. En niet te vergeten, het persoonlijke succes van Nashwan! Want op een dag neemt Karel zijn logé een dag mee uit om samen met een groep vrijwilligers wilgen te snoeien. Hij doet fanatiek zijn best. Onder de andere snoeiers zijn ook wat mensen van de Rotary waarvan er één met Nashwan aan de praat raakt. Wat blijkt? Deze man heeft een ingenieursbureau met medewerkers van twaalf nationaliteiten. Lang verhaal kort; Nashwan is op sollicatiegesprek geweest en 15 mei jl. gestart met een prachtige baan in zijn eigen vakgebied. En hij is niet de enige die dankzij zijn gastgezin aan werk is gekomen.

Tegengif

Een belangrijke schakel in het succes van de logeerformule zijn de zogenaamde ‘matchmakers’ die vrijwillig voor Takecarebnb gastgezinnen aan statushouders koppelen. Stuk voor stuk heel bevlogen mensen die genieten van de vele mensen die ze mogen ontmoeten. ‘Het geeft zoveel energie om steeds mensen te spreken die zelf in actie komen. Het is voor mij een sterk tegengif voor negatieve verhalen in de media’, aldus één van hen.Helaas raakt de woningcrisis ook de statushouders in de AZC’s. Ze moeten soms jaren wachten op een woning en het wordt steeds voller. Dus mocht je ruimte hebben in huis, hoofd en hart… Sta je open voor een nieuwe ervaring en houd je wel van een (klein) avontuur? Meld je dan vooral aan bij Takecarebnb om ook iemand een diepe duik in het Nederlandse leven te geven. •

 

Meer informatie: www.takecarebnb.nl

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie