Studie naast een drukke baan? Zo lukt je dat!

The Optimist 20 okt 2022 Samenleving

Bijna iedereen denkt er wel eens aan; een nieuwe studie volgen. Of je je nou wilt specialiseren, je baankansen vergroten, een compleet nieuwe richting kiezen óf gewoon omdat het ontzettend leuk is om te leren! Zelfontplooiing is niet voor niks het hoogst haalbare in de piramide van Maslow. Onderzoek wijst keer op keer uit dat jezelf ontwikkelen gelukkig maakt.

Flexibel studeren

Wat als je dolgraag een studie wilt volgen, maar tegelijk ook druk bent met je baan en misschien ook wel een gezin. De flexibele studies van een NCOI opleiding geven je de kans dit mogelijk te maken. Deze hogeschool is niet zomaar de grootste opleider voor werkend Nederland. Hier vind je een compleet aanbod opleidingen op HBO-niveau waarvan je zelf de studievorm bepaalt. Wil je lessen bijvoorbeeld klassikaal, in een virtual classroom of via e-learning volgen? Je kunt zelf kiezen voor de locatie en het startmoment. Ook zijn alle HBO-opleidingen van NCOI gericht op je eigen praktijk. Dit bij elkaar maakt dat het uitstekend te combineren is met de rest van je leven.

Vijf tips waarmee deeltijd studeren wél lukt

Je moet het natuurlijk wel zelf doen. Een opleiding volgen en al helemaal naast een druk privéleven, komt niet vanzelf aanwaaien. Met onderstaande tips in combinatie met een gezonde dosis optimisme en doorzettingsvermogen heb jij straks trots je erkend HBO diploma in je hand!

1. Voorbereiding en planning
Bereid je goed voor en maak een realistische planning. De één gaat studeren makkelijker af dan de ander. Hoor jij tot die laatste groep, verdiep je dan in methodes waarmee je effectief kunt studeren. Verdeel de grote berg werk in kleinere porties, verzin ezelsbruggetjes en maak samenvattingen.
Het werkt erg ontmoedigend als je een planning maakt die moeilijk of niet haalbaar is. Evalueer je planning daarbij regelmatig. Loop je nog op schema en is het nog steeds haalbaar? Je planning bijstellen is helemaal niet erg, uitstellen wel.

2. Zorg voor een fijne werkplek
Het helpt wanneer je kunt studeren op een fijne plek, waar je je prettig voelt en niet afgeleid kunt worden. Dit is voor iedereen anders. Doordat veel mensen meer zijn gaan thuiswerken, is hiervoor al vaak ruimte in huis. Maar sommigen vinden het juist heel prettig om buiten in de natuur te leren, de bieb of juist in een cafeetje. Misschien ga je er wel goed op als je samen met anderen studeert? Zoek uit wat voor jou het prettigst werkt. En hoe verleidelijk ook, leg vooral je mobiel weg of zet je meldingen op stil. Voordat je het weet zit je met je neus in je telefoon in plaats van in de boeken.

3. Houd je doel voor ogen
Wanneer je het vooral erg leuk vindt om je kennis uit te breiden, zul je makkelijker gemotiveerd blijven dan wanneer je nou eenmaal dat diploma nodig hebt voor een betere baan. Hoe dan ook zullen er altijd onderdelen zijn die je minder aanspreken. Om je motivatie hoog te houden, helpt het wanneer je constant je doel voor ogen houdt. Wat wil je met deze opleiding bereiken? Wat gaat het je opleveren? Waar zie je jezelf over een paar jaar? Maak dit zo concreet mogelijk. Schrijf het op of werk het visueel uit en hang dit neer op een plek zodat je er naar kunt kijken op momenten dat je het even moeilijk hebt. Het grotere doel kun je weer opdelen in kleinere doelen. Wees trots, deel je successen en beloon jezelf tussendoor.

4. Betrek je omgeving
Maak duidelijke afspraken binnen het gezin en op je werk. Welke dagen neem je vrij om te studeren en wat zijn de tijden waarop je partner en kinderen je écht even niet kunnen storen. Dit is het makkelijkst wanneer je vaste studiemomenten hebt. Doe dit op een bepaalde dag of neem dagelijks een vast tijdstip.

5. Zorg goed voor jezelf
Last maar zeker niet least; zelfzorg. Goed voor jezelf zorgen is het fundament om goed te kunnen studeren. Voldoende slaap en gezonde voeding is van positieve invloed op het geheugen en concentratievermogen. Vergeet daarbij vooral niet voldoende vrije tijd, beweging en ontspanning in te plannen. Cliché maar waar; de boog kan niet altijd gespannen staan.

Meer weten over de verschillende soorten HBO opleidingen die je kunt volgen, informatie opvragen of liever zelf een kijkje nemen tijdens een open dag? Bekijk deze pagina voor alle mogelijkheden!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Green Ads.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie