Stroomversnelling in de transitie naar een regeneratieve samenleving

The Optimist 29 okt 2023 Samenleving

In ons streven naar een meer duurzame samenleving voelt het vaak alsof we alleen zijn in wat we doen, of alleen binnen onze eigen sector. Zo krijg je de indruk dat onze inspanningen alleen op kleine schaal effect hebben. Maar ondertussen vinden er overal veranderingen plaats. Zo werken we los van elkaar toch richting een gezamenlijk doel. Deze transformaties zijn niet beperkt tot een enkele sector; ze manifesteren zich in alle uithoeken van de economie.

Dat laat Jelleke de Nooy zien in haar boek Voorlevers van de Nieuwe Samenleving. Zij belicht hoe talloze individuen en organisaties al enige tijd actief bezig zijn te bouwen aan een nieuwe samenleving. Juist nu in 2023 wordt zichtbaar hoe dat in alle domeinen van de samenleving gebeurt. Met voorbeelden van echte mensen laat De Nooy in een dwarsdoorsnede van de samenleving zien dat er opbouwers, ombouwers en versnellers bezig zijn, en ook noodzakelijke begeleiders van het afbouwen. We zijn inmiddels beland in een periode waarin verschillende partijen en netwerken elkaar opzoeken om samen meer impact te organiseren. Ook daarom komt dit boek  precies op het juiste moment.

Naar een regeneratieve samenleving

Waarom ‘voorlevers’? Wat leven deze mensen en organisaties ons voor?  Deze voorlevers zijn verbonden door een wereldbeeld dat haaks staat op het wereldbeeld waar onze samenleving tot nu toe op gebaseerd was. We maken ons los van het idee van de technisch maakbare wereld waarin we de natuur domineren, en in plaats daarvan streven we naar een symbiotische samenwerking met de natuur. Deze verandering in wereldbeeld leidt tot een verandering in de overtuigingen die onze handelingen sturen. Een regeneratief wereldbeeld, waarin onze interactie met de natuur gebaseerd is op wederzijdse ondersteuning, vormt de drijvende kracht achter alle actoren die zich inzetten voor een nieuwe, duurzame samenleving. De overgang naar een dergelijk wereldbeeld is essentieel voor het bouwen van een betere toekomst.

De volgende stap

Momenteel zien we de verschillende voorlever-netwerken groeien. Ze bundelen hun krachten om gezamenlijk vooruitgang te boeken. Met de dwarsdoorsnede die het boek ‘voorlever ons biedt, wordt overzichtelijk hoeveel er in Nederland gebeurt en door wie. Dat maakt het gemakkelijk voor ‘voorlevers’ om elkaar te ontmoeten en zich te verenigen in een verhaal van hoop en solidariteit, dat zich uitstrekt over verschillende sectoren. Ook voor mensen die wel anders willen maar nog niet weten hoe, zijn er veel aanknopingspunten. Om vooruitgang te boeken is nu allereerst steun en facilitering vanuit politiek en wetgeving onontbeerlijk, evenals financiële steun van investeerders. Deze gecombineerde steun kan de transitie naar een duurzamere samenleving versnellen.

Wat voor land willen we zijn?

De allereerste stap op weg naar een duurzame samenleving is om dit boek te kopen en zo inzicht te krijgen in wat er door heel Nederland gebeurt. Via je eigen boekhandel of de duurzame online inkooporganisatie YouBeDo. Het biedt een mooie onderbouwing naar de verkiezingen toe: welke ontwikkelingen willen we steunen? De voorlevers laten ons zien dat we al goed op weg zijn naar die gewenste inclusieve, regeneratieve samenleving.

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor de bijeenkomst op 16 november in Driebergen, die Optimist magazine samen met een groep voorlevers organiseert. Hierbij zal o.a. Jelleke vertellen over haar boek. Meer informatie over deze bijeenkomst en het bestellen van een toegangskaart kan hier. Bezoekers aan dit evenement krijgen het boek van Jelleke de Nooy cadeau.

Vroedvrouw van de nieuwe economie

Jelleke was zich al vroeg bewust van de noodzaak om een duurzamere samenleving te organiseren, ze had altijd al het streven om een wereldverbeteraar te zijn. Haar hele leven lang helpt ze mensen bij de overstap naar een groenere samenleving. Jelleke de Nooy van Tol is van origine landschapsarchitect en internationaal ervaren gebiedsontwikkelaar. Door dat werk groeide ze toe naar de rol van vertaler. Het vertalen van de gebeurtenissen van nu en de boodschap van wetenschappers naar voor gewone mensen begrijpelijke termen; door het contact met al die geledingen verbindt ze mensen die samen het verschil kunnen maken.

Zo groeide zij in de rol van  ‘vroedvrouw’ van de nieuwe samenleving, de Jeanne d’Arc van de  nieuwe economie. Volgens Jelleke zijn we het tijdperk van de pioniers op dit moment allang voorbij. Het gaat er nu om te zorgen dat al deze beproefde nieuwe werkwijzen geïnstitutionaliseerd worden tot het nieuwe normaal.


Anneloes Barthtrainee en communitymanager bij Impact033, een ecosysteem van impact ondernemers, bedrijven en organisaties die zich inzetten voor een regeneratieve en (natuur) inclusieve economie in de regio 033.

VOORLEVERS – CONFERENTIE OVER DE SYSTEEMVERANDERING

Waar: Cultuur- en congrescentrum Antropia, Hoofdstraat 8, 3972 LA Driebergen-Rijssenburg
Wanneer: donderdag 16 november 2023
Tijden: inloop 9:00 uur; aanvang 9:30 uur; lunch (optioneel) 13:00 uur, einde 14:00 uur.
Kosten: er zijn verschillende soorten entreekaarten beschikbaar.

 

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie