Sociale initiatieven en voedsel

The Optimist 195 november / december 2020 Samenleving

Sociale initiatieven zijn onmisbaar. De organisatie MAEX brengt er ruim 2200 in beeld via de Social Handprint. Dit is de Impact meet-methode die MAEX ontwikkelde op basis van de Sustainable Development Goals (SDG’s). Die vormen tot 2030 de agenda voor een eerlijke, duurzame en mooie wereld. Deze keer belichten we initiatieven die iets doen met voedsel, wat raakt aan SDG 2 (geen honger), SDG 11 (duurzame gemeenschappen) en SDG 12 (verantwoorde consumptie en productie). 

De Participatiekeuken

In het begin van de coronatijd wilde De Participatiekeuken honderdduizend maaltijden voor kwetsbare ouderen in Den Haag verzorgen met voedsel dat anders overbleef. Met hulp van vrijwilligers, de bedrijfskeuken van Shell (gesloten vanwege het thuiswerken) en vele andere bedrijven werd in no-time een organisatie opgezet die de doelstelling haalde. Ook staken ze ouderen een hart onder de riem. De Participatiekeuken wordt vanwege het succes omgevormd naar de Communitykeuken om ook de komende jaren voor kwetsbare ouderen te koken.

‘De maaltijden zijn slechts een middel om mensen te laten voelen dat ze ertoe doen. Dat ze niet worden vergeten. De boost die een maaltijd geeft, is niet te omschrijven’, aldus initiatiefnemer Ben Lachab.

Het boodschappenhoekje Almere

Het boodschappenhoekje Almere zorgt al vijf jaar voor gratis boodschappen voor minder bedeelde buurtbewoners. Ze vullen tassen met verse producten, die een winkel vanwege de houdbaarheid niet meer mag verkopen. Ook geven ze educatie over het bewaren en gebruik van voedsel, en zorgt de verbinding dat leden uit hun isolement en schaamte kunnen stappen.

‘Er is een lid dat haar huwelijk moest ontvluchten, met zes kinderen bij haar ouders kwam te zitten en nu weer iedere avond een maaltijd kan klaarmaken. Ook is er een AOW’er die vanwege hoge ziektekosten van 15 euro per week moest rondkomen. Dankzij de boodschappentas ziet hij het leven weer een beetje zitten’, aldus initiator Mireille van Os.

Voedseltuin IJplein

Voedseltuin IJplein is een gezamenlijke moestuin. Elke buurtbewoner die in de tuin werkt krijgt een deel van de opbrengst. Het meeste van de biologisch geteelde groenten en kruiden komt terecht in voedselpakketten van de Voedselbank en wordt verwerkt in maaltijden van Resto van Harte. De voedseltuin verbindt de wijk door vele ontmoetingen.

‘Voor veel vrijwilligers en omwonenden is de tuin vooral in het voorjaar en de zomer een stukje aards paradijs waar ze rust en gezelschap vinden. De groentes, het fruit en de kruiden leveren een bijdrage aan het welzijn van de armste mensen uit de buurt. Het werken als gemeenschap, om een stuk openbare ruimte productief te maken, brengt de vrijwilligers dichter bij elkaar en haalt het beste in hen naar boven’, aldus initiatiefnemer Arnold van der Valk.

2254 initiatieven op MAEX, waarvan 1742 waarde leveren op SDG 2, 11 en 12: (sept. 2020)

www.socialhandprint.com

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie