Smeerolie voor je brein

The Optimist 23 jun 2023 Samenleving
Onze speelsheid als kind zouden we als volwassene vast moeten zien te houden, stelt GZ-psycholoog Marie-Janne van Toorn. Dat is niet alleen leuk, maar ook goed voor onze hersenen. Voor Optimist magazine schreef ze een liefdevolle reminder om voor altijd te blijven spelen. DOOR: MARIE-JANNE VAN TOORN Laatst speelde ik verstoppertje in het bos met mijn kinderen. Terwijl ik me met één van mijn dochters schuilhield voor de zoekers, voelde ik blijdschap en lichte spanning in mijn lichaam om niet gevonden te worden. Al rennend door het bos – schuilend achter struiken en plat op mijn buik liggend tussen de takken en bladeren – realiseerde ik me dat het veel te lang geleden was dat ik vol overgave opging in vrij spel. Even voelde ik mij weer kind. En vanuit de schematherapie (Young, 1990) is dat precies wat spelen met je doet: het brengt je in contact met je blije-kindmodus. ‘Spelen heeft invloed op belangrijke gebieden in de hersenen.’ Spel als basisbehoefte Ieder van ons heeft zo’n blije-kindmodus. Wanneer deze modus actief is, voel je je nieuwsgierig, creatief, sterk, geliefd, tevreden en vol zelfvertrouwen. Spelen heeft invloed op belangrijke gebieden in de hersenen die zorgen voor meer creativiteit, een groter

Het volledige artikel lezen?

Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.

Lees met Uhmi voor €0,50 Word Abonnee Log in
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie