Secrid: ‘Het kan. Echt!’

The Optimist 17 jun 2024 Samenleving

Wat er ook over ons bestaan te melden valt, er zijn altijd mensen die het voor anderen willen verbeteren. Van kinds af aan meegekregen, door persoonlijke ervaringen geïnspireerd, intrinsiek aanwezig? Aan het woord René van Geer, samen met zijn vrouw Marianne van Sasse van Ysselt, co-founder van het verbluffend succesvolle Secrid.

‘Soms vraag ik me af waarom niet iedereen zo werkt.

‘Ja, daar denk ik je natuurlijk wel over na. Hoe komt het dat je het doet zoals je het doet? Waarom maak je bepaalde keuzen in je leven? En dan kan je wat terugrekenen, wat dan ook weer niet meteen tot een sluitende verklaring leidt. Ik weet wel dat mijn ouders ieder uit een zeer verschillend milieu kwamen; herenboeren en de armst mogelijke landarbeiders. Mijn vader uit de gegoede tak, deed de TU in Delft en ging daar lesgeven. M’n moeder komt uit een arm gezin. Haar vader was een hardwerkende boerenknecht die nooit thuis was. Ze leefden soms op straat en zij had dan de zorg voor haar drie broertjes. Later wilde de dominee hen niet trouwen want zo’n huwelijk paste niet. Dus hebben ze zich van de kerk gekeerd. Ik denk wel dat het allemaal meewerkt. Op een subtiele manier. Het werd nooit echt uitgesproken maar dat niet alles wat je in dit leven meekrijgt vanzelfsprekend is, dat wist ik wel als kind.

Positieve energie

‘We zijn pas op latere leeftijd met Secrid begonnen. Dat speelt ook een rol. Marianne heeft een mode achtergrond en ik ben van origine productontwerper. En we hadden al reizend voor de bedrijven waar voor we werkten, al wat van de wereld gezien. China, Taiwan, Filippijnen, je bent daar voor werk maar je kan niet voorbij gaan aan de omstandigheden; de mensen die op de vuilnisbelten leven. Het milieu dat voor de subcontractors geen enkele rol speelt. Daar is het zaadje zeker ook geplant. Dan denk je op een gegeven moment wel, wat zijn we hier eigenlijk aan het doen. Gelukkig hadden we ook mooie klanten als ING, Maxi Cosi, Quooker.’

Het kan. Echt.

‘En dan de crisis in 2008; geen opdrachten meer, en nog altijd de droom dat het allemaal ook heel anders kan. En toen was is het ook, ok en dan doen we het nu helemaal zoals wij het zien. Duurzaam design, dus niet dat het stuk gaat en je weer nieuwe moet kopen, maar topkwaliteit die makkelijk te repareren is. Niet die hele reis naar arme landen, maar gewoon in Nederland produceren. Kijken hoe je het energiegebruik van het kantoor nog verder terug kan brengen. Werken met mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. En goed zijn voor je werknemers, hen de mogelijkheid van een retraite bieden, een gezonde lunch serveren. En ook, vooral zonder het belerende vingertje op te steken, aan de wereld laten zien dat het kan. Dat je, ik zeg het maar even zonder omwegen, een winstgevend bedrijf kan bouwen, met China kan concurreren, en wat kan bijdragen. Soms, als ik er naar kijk, vraag ik me af waarom niet iedereen zo werkt. Het kan. Echt. Ik leg graag uit hoe wij het hebben gedaan.’

Secrid maakt duurzame cardwallets met zo’n 150 mensen direct op kantoor en een veelheid daarvan vast in de productie bij leveranciers. Ondertussen worden er op 8500 verkooppunten, in negentig landen twee miljoen per jaar verkocht. De Haagse onderneming zet de toon, ondermeer als het gaat om duurzaam design, lokale CO2-neutrale productie en werkverschaffing aan mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.

 

Tekst: Gijs de Swarte

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie