Schitterend

The Optimist 20 okt 2023 Samenleving

Vijf jaar geleden interviewde ik prof. dr. Cees Zwart bij het verschijnen van het boek Over Hoop dat hij samen met Anne Pastors schreef. De voormalig hoogleraar sociale pedagogiek dacht toen, op zijn 84ste, klaar te zijn met het verkondigen van de boodschap van hoop. Maar zijn lieve eega fluisterde hem fijntjes in dat hij nog een slotakkoord moest maken. Cees, die in de afgelopen 28 jaar vaker in dit blad stond, was nog niet klaar.

Dat slotakkoord vond eind september in de vorm van een afscheidscollege plaats in een pittoresk kerkje in het Gelderse Leur. Daar stond hij voor het altaar, in vol ornaat, met zijn 89 lentes een uur te schitteren. Zijn woorden waren relevant en scherp, maar tegelijkertijd warm en bewogen. Cees sprak over ons grensoverschrijdend gedrag richting Gaia, Moeder Aarde. Over zijn eigen joodse moeder, over de hongerwinter en hoe de tulpenbollen smaakten. Over hoe zijn vrouw hem een ‘dromelot’ noemt en hoe hij van de zomer drie podcasts voor Managementboek opnam. ‘Ik ben een laatbloeier,’ sprak hij, ‘en ik ben nieuwsgierig naar hoe het verder gaat.’

Als leerling van Bernard Lievegoed ziet hij de evolutie als een permanent proces van transformatie. Daarbij vormt hoop de innerlijke kracht om de wendingen ten goede te omarmen en de bewegingen ten slechte te vermijden. Het omgaan met verandering is dus een kwestie van behendig navigeren en de juiste keuzes maken.

Het inzetten van onze mentale veerkracht is daarbij de sleutel naar een betere toekomst. Of zoals Cees het zei: ‘Mentale veerkracht is een verworvenheid die ontspringt aan de beproevingen van het leven. De bron is vervuild, maar je kunt nog steeds de twinkelende lichtpuntjes van de hoop zien schitteren.’

Dat is precies waarom we Optimist magazine maken. Om de bron te zuiveren en de lichtpuntjes zichtbaar te maken.

Cees, bedankt. Het is klaar.

Brian de Mello, hoofdredacteur
redactie@theoptimist.nl

PS Lees op pagina 25 hoe zelfs strafrechtadvocaat Bénédicte Ficq de lichtpuntjes van hoop in tijden van verandering blijft zien.

Deze editie van Optimist magazine bestel je hier in de webshop en is verkrijgbaar bij de boekhandel. Of word abonnee!

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie