Rappen voor vrede

Mone Slingerland 094 maart 20072007
Ex-kindsoldaat voert muzikale strijd voor ontwapening. Mone Slingerland | 94 maart 2007 issue Emmanuel Jal rapt over oorlog en geweld. Niet om agressie te verheerlijken, zoals sommige ‘gangsta’-rappers. Integendeel. De voormalige kindsoldaat van het Zuid-Sudanese Bevrijdingsleger ageert tegen wapenhandel en het misbruik van kinderen in krijgsdienst. Behalve in kerken, scholen en vluchtelingenkampen in Kenia, zijn tweede thuisland, verheft Jal (26) zijn stem steeds vaker op internationale symposia voor ontwapening en manifestaties tegen kindsoldaten. Jal rapt uit ervaring. Hoewel hij niet werd ontvoerd, zoals vele andere kindsoldaten in Afrika, ervoer hij wel een sterke mentale druk. ‘Als ik had geweigerd te vechten’, vertelt hij na zijn optreden op Festival Mundial in Tilburg, afgelopen zomer, ‘zou dat een grote schande voor mijn familieleden hebben betekend.’ Jal was toen acht jaar. Ondanks een basistraining zien veel kindsoldaten oorlog als een spel, meent hij. ‘Ik weet nog hoe trots ik was toen ik op mijn negende mijn eigen AK-47 in handen kreeg. Die was eigenlijk veel te zwaar voor mij. Als ik de haan wilde spannen, moest ik ‘m op mijn voet zetten. Heel link, want zo kun je jezelf door het hoofd schieten.’ Nadat een Britse hulpverleenster hem in 1993 adopteerde en naar

Het volledige artikel lezen?

Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.

Lees met Uhmi voor €0,25 Word Abonnee Log in

Mone Slingerland

Meer over Mone Slingerland >

Reacties

Geef een reactie