Q&A: Leo Fijen

The Optimist 134 maart 20112011
Marjan Terpstra | 134 maart 2011 Wim Kluvers Leo Fijen, oud-presentator van actualiteitenrubriek Kruispunt, zocht naar een adempauze in een gehaast leven. Hij ging op bezoek bij kloosters en abdijen en schreef daarover onlangs het boek Tijd nemen (Uitgeverij Ten Have). Hoe kunnen we tijd maken? ‘De beste manier is om er gewoon te zijn en niets te doen. Alles wat we doen, geeft de indruk dat we samenvallen met onze activiteiten. We zijn niet wat we dóen, maar wie we zíjn. Pas als je alle activiteiten staakt, ben je er echt. Je ontdekt dat in het gelaat van de ander. Als ik de ander echt belangrijk vind, maak ik ruimte en tijd. Als ik mezelf belangrijker vind, kom ik telkens een paar minuten te laat. Maar als mensen opeens aankloppen, moet je alles opzijschuiven om de ander recht te doen, zodat je er echt bent.’ Hoe geeft u dat vorm in uw eigen leven? ‘Ik maak bewust ruimte voor niets doen. Op woensdag geen afspraken, vrijdag is helemaal leeg, zodat ik niets kan doen. Dan loop ik de afdeling op om hier en daar een praatje te maken, en kom ik ook aan zaken toe die ik altijd nog

Het volledige artikel lezen?

Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.

Lees met Uhmi voor €0,25 Word Abonnee Log in

Reacties

Geef een reactie