Prijsvraag

The Optimist 13 jun 2023 Natuur & Milieu

Oprichter van OceanLove Ilco van der Linde heeft al sinds zijn jeugd een bijzondere relatie met het fenomeen ‘prijsvraag’. Nu organiseert hij er zelf een, om de oceaan een handje te helpen en iedereen mag meedoen.

DOOR: ILCO VAN DER LINDE

Door mijn jeugd heb ik gemengde gevoelens overgehouden aan het verschijnsel ‘Prijsvraag’. Zo werd ooit bij een zomermarkt aan ‘huisvrouwen’ gevraagd of ze exact de prijs wisten van alle boodschappen in een grote mand. De winnaar mocht de mand mee naar huis nemen. Mijn moeder wist de optelsom van alle prijzen tot op de cent nauwkeurig en de presentator hield niet op met het verstrekken van complimenten. Ik glom van trots, totdat één of ander rotjoch mij toesnauwde dat bij ons thuis blijkbaar iedere cent telde. Natuurlijk hielp ik mijn moeder als zesjarige blij met het naar huis sjouwen van die enorme mand, maar het was wel het eerste moment dat ik mij realiseerde dat geld in sommige andere gezinnen blijkbaar achteloos over de balk kon worden gemikt. En toen was er die prijsvraag van Pokon! Met de beste slogan zou je een reis winnen naar een tropisch eiland en dat wilde ik wel, want verder dan een meer in Oostenrijk was ik nog nooit geweest. Stilletjes had ik een slogan ingezonden, want ik zou mijn familie wel eens verrassen! Maar mijn slogan won helaas de tweede prijs en daardoor kwam er op een dag een wagen van Pokon de straat in rijden. De gang van mijn moeder werd volgestouwd met producten die we nooit gebruikten, tot grote irritatie van mijn vader. Nog jaren had ik het gevoel dat ik werd uitgelachen door een rijtje onaangebroken spuitbussen tegen bladluis.

Tien jaar geleden ging het opeens wel goed. Er waren 200 plannen ingediend bij de Gemeente Amsterdam, voor een innovatief en sociaal gebruik van de voormalige havenmeesterwoning aan de Sixhaven. Mijn plan werd door de jury uitverkoren en daardoor woon ik nu al vele jaren op de mooiste plek van de hoofdstad, waar ik het gezellige Mandelahuisje run.

En vanuit datzelfde Mandelahuisje ontwikkel ik nu opeens zelf een gloednieuwe prijsvraag. Gesteund door mijn fijne, slimme, jonge vrijwilligersteam bij OceanLove en enkele eerste partners. Over enkele maanden gaan we alle ‘bright minds’ van de wereld uitnodigen om met ideeën te komen voor nieuwe producten en initiatieven, waarmee de oceanen beter beschermd kunnen worden. Zodoende richten we de aandacht van iedereen op kansen, innovaties en oplossingen, in plaats van alleen maar op de problemen; precies zoals we dat bij OceanLove principieel het liefste doen. En we nodigen echt ie-der-een uit, vanuit alle landen, opleidingsniveaus en leeftijdsgroepen. Want innovatieprijsvragen richten zich over het algemeen alleen maar op westerse, witte studenten, terwijl dat uiteraard niet de enige mensen met goede ideeën zullen zijn. Zo zullen vissers en zeemannen praktijkervaring in kunnen brengen, over wat zou kunnen werken op ‘hun’ oceaan. Ouderen brengen levenservaring in. Sommige anderen zijn wellicht juist ‘streetwise’. En we hebben echt alle wijsheid nodig. We moeten iedereen betrekken. Al is het maar omdat we zo graag willen dat iedereen zich realiseert welk effect hun gedrag heeft op de oceanen èn hoe zij aan de basis kunnen staan van een betere toekomst. Over bijna precies een jaar, op de World Ocean Day, 8 juni 2024 gaan we samen ‘de oogst’ bewonderen van dit nieuwe plan!

 

OceanLove

Met fotografen, dichters, duikers, filmers, ontwerpers, verhalenvertellers, wetenschappers en activisten geeft OceanLove de oceaan een gezicht en een stem. Door publicaties, sociale mediakanalen, een speciaal boek, een internationale prijsvraag en een ‘community van ocean Lovers’ komt er meer aandacht voor de kwetsbaarheid en schoonheid van de oceanen en alles was hier in leeft. OceanLove wil mensen zó in het hart raken dat ze niet langer weg kijken, maar juist meehelpen, als nieuwe vrijwilliger, donateur of activist. OceanLove is een nieuw initiatief van Ilco van der Linde, ook de (co)founder van dance4life, MasterPeace en de Bevrijdingsfestivals. Optimist magazine volgt het project en Van der Linde is daartoe als gastredacteur actief. Hoe bouw je een nieuwe beweging, waar loop je bij het opbouwen allemaal tegen aan? Ideale inspiratie voor iedere optimist die rondloopt met een mooi plan voor de samenleving! Bouw en volg je mee? Dat kan ook via Instagram @Ilcovanderlinde @OceanLoveNews en www.OceanLove.news.

Je bent ook van harte welkom om mee te werken aan het hierboven beschreven prijsvraag-plan!

 

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie