The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
‘Kun je hier iets mee?’ Met deze vraag stuurde één van onze trouwe lezers een bericht naar de redactie over Hans, een man uit Zoetermeer die ondanks zijn beperkingen positief in het leven staat. Daar wilden we meer over weten. We gingen bij hem op bezoek en zaten al snel onder de slagroom.
Door: Brian de Mello
Hans van Hezewijk kreeg twintig jaar geleden geheel onverwacht te horen dat hij multiple sclerose (MS) had. Tot dat moment woonde hij zoals vele andere gezinnen met zijn vrouw en twee jonge kinderen in een rijtjeswoning in een doorsnee Nederlandse stad. Dat tamelijk zorgeloze bestaan werd gaandeweg steeds meer op zijn kop gezet. ‘Ik ben in twintig jaar tijd in kleine stappen fysiek afgetakeld van het lopen van een halve marathon naar het helemaal niet meer kunnen lopen en alleen nog maar kunnen zitten in een rolstoel of op bed liggen.’
Bossche Bol
Op dit moment kan Hans alleen nog zijn linkerarm en -hand enigszins gebruiken. Daarmee redt hij zichzelf zo goed en zo kwaad als het kan. Hij woont zelfstandig en alleen, omdat hij zijn gezin niet continu wil belasten met de vele ondersteuning die hij nodig heeft vanwege zijn ziekte. Hij krijgt nu hulp op afroep voor de dagelijkse zorg. Met zijn elektrische rolstoel doet hij zelf boodschappen en komt hij onder de mensen.
Voor nieuw bezoek koopt hij – geboren in Den Bosch – lekkere Bossche Bollen bij de plaatselijke, gecertificeerde banketbakker. ‘Ik moet op mijn gewicht letten om zo gezond mogelijk te blijven, dus ik eet niet meer dan een halve Bossche Bol op een dag.’ Waren wij maar zo verstandig; de Bossche Bol die we krijgen voorgeschoteld wordt helemaal verorberd. Voordat er een hap kan worden genomen en de slagroom ons om de oren schiet, pakken we zelf het bestek uit de kast, helpen we Hans met het snijden van zijn Bossche Bol en doen we hem een groot keukenschort om (‘het wordt een kliederboel’). Daarna is het genieten geblazen; met een speciale vork in zijn linkerhand werkt hij de halve lekkernij naar binnen. De andere helft gaat terug in de koelkast voor een andere dag.
‘Ik zat lang niet zo positief in het leven als nu.’
Omslagpunt
Terugblikkend constateert Hans dat hij de afgelopen twintig jaar door zijn beperkingen veel tegenslagen en diepe dalen heeft meegemaakt. ‘Zeker in de beginjaren van mijn ziekte heb ik, net als veel andere mensen met beperkingen, het zwaar gehad en zag ik het niet altijd zitten. Ik kon toen niet genieten van mijn leven en ik zat lang niet zo positief in het leven als nu. Integendeel! Terwijl ik op dit moment nog wel veel meer verschillende en gigantisch grotere beperkingen heb.’ Het omslagpunt kwam toen een goede vriend dreigde niet meer langs te komen als Hans zo negatief bleef doen. ‘Jij hebt makkelijk praten, je hebt geen MS, zei ik. Maar ik wist dat hij gelijk had. Ik besloot het roer om te gooien en ik koos er vanaf dat moment voor om er elke dag iets van te maken en gelukkig te zijn.’ Hij begon de mogelijkheden en kansen te zien die hij heeft om het beste te maken van zijn eigen leven mét beperkingen. Dat leidde tot het ontwikkelen van een persoonlijke methode voor een positieve mindset, afgekort tot HANS. ‘De H staat voor Health, blijven werken aan je gezondheid. De A voor Adaptation, het vermogen om je aan te passen met hulpmiddelen of in gedrag. NS staat voor New Situation in je leven met blijvende beperkingen en hoe je daarmee omgaat. Toepasselijk, he?’, lacht hij.
Gratis digitaal boek
Hans besloot over de positieve flow die hij ervaart en over zijn levenshouding een boek te schrijven om anderen een hart onder de riem te steken. Anderen die net als hij langdurige lichamelijke beperkingen hebben gekregen. Als gevolg van een ziekte, een ongeval of het ouder worden met gebreken. Over het boek schrijven heeft hij twee jaar gedaan en hij stelt het digitaal gratis beschikbaar. ‘Ik wil mensen met langdurige lichamelijke beperkingen helpen een positieve draai te geven aan het lastige leven met beperkingen. Én laten zien dat je dan nog steeds kunt genieten.’ In zijn boek vertelt hij hoe hij, met veel vallen en opstaan, uiteindelijk naar eigen tevredenheid succesvol met alle tegenslagen heeft leren omgaan en hoe hij er op eigen kracht bovenop gekomen is, zonder medicijnen. Hans bezit naar eigen zeggen geen superkrachten of overdreven optimistisch karakter. ‘Ik ga reëel en praktisch om met alle veranderingen die mij overkomen. Ik zie mezelf als iemand die gewoon pech heeft gehad, maar aan dat gegeven kan ik niets veranderen. Wel aan de manier waarop ik ermee omga in het leven dat vóór mij ligt. In het begin dacht ik dat mijn leven over zou zijn zodra ik een rolstoel belandde. Je begrijpt pas hoe het echt is als je er zelf in zit. En dat er nog veel mogelijk is, in een rolstoel. Ik kan weinig met medeleven van anderen.’ Die kunnen wat hem betreft beter vragen: ‘Waarmee kan ik je helpen? Of: ‘Kan ik over oplossingen meedenken?’ En vooral afleiden van alle gedoe met beperkingen om het leven gemakkelijker en aangenamer te maken.
Hét geheim van de smid
Hans kan dus nog steeds van het leven genieten. Zijn ‘geheim’ is: 1. doe zelf alles om je gezondheid zo goed en alle bijbehorende problemen zo klein mogelijk te krijgen en te houden 2. en wees er verder niet mee bezig maar zorg voor voldoende goede afleiding én blijf positief en onder de mensen. Hij popelt om iedereen een belangrijke praktische tip uit zijn boek te geven: ‘Klaag niet over iets waar de ander niets aan kan doen. Want daarmee geef je als persoon met beperkingen zélf het startschot voor een negatief verloop van een gesprek of ontmoeting. En als je dat vaak doet, dan zorg je er zelf voor dat je je vrienden kwijtraakt en eenzamer wordt. Kies bewust om niet negatief te praten, maar om iemand een keer een compliment te geven, bijvoorbeeld. Of aardig te zijn. Hoe moeilijk is dat? En het kost je niets!’
Meer tips en praktische verhalen beschrijft hij in zijn digitale boek Genieten met beperkingen? Dat kan!, dat gratis te downloaden is via zijn website. •
Meer informatie: www.genietenmetbeperkingen.nl
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Reacties