Plaatselijke-smaak

The Optimist 076 mei 20052005
Welke producten zijn streekgebonden? | 76 mei 2005 issue Onthoud dit woord: terroir. In de komende jaren zullen we het steeds vaker tegenkomen. De term is oorspronkelijk afkomstig uit de Franse wijnsector en wordt door koks en boeren vaak gebruikt om te pleiten voor plaatselijk geproduceerde etenswaren. Het betekent ongeveer: ‘de plaatselijke smaak’. Wat er in de bodem zit, het weer en zelfs wat er in de lucht zit, beïnvloedt de smaak van wat je eet. Zo zal een lam dat de noten en bessen uit een bepaald gebied eet, vlees met een unieke smaak opleveren. In Europa heeft de Europese Unie 434 categorieën etenswaren naar hun geografische oorsprong gecategoriseerd. Dat houdt in dat champagne afkomstig moet zijn uit de streek Champagne in Frankrijk en Parmezaanse kaas en Parma-ham uit Parma. In de Verenigde Staten daarentegen hoeft Philadelphia-roomkaas niet per se in Philadelphia te zijn gemaakt. (Sterker, roomkaas uit Philadelphia mág niet eens Philadelphia-roomkaas worden genoemd, tenzij de kaas is gemaakt door Kraft, de voedingsmiddelengigant die de rechten op de naam bezit.) Onlangs stelde de EU een lijst met 41 producten samen die niet buiten Europa mogen worden gemaakt. Hier enkele voorbeelden van producten die streekgebonden zijn: * Wijn en

Het volledige artikel lezen?

Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.

Lees met Uhmi voor €0,25 Word Abonnee Log in

Reacties

Geef een reactie