Persoonlijke energietransitie

The Optimist 195 november / december 2020 Zingeving

Als geen ander weet optimist Arko van Brakel wat het betekent om ‘in je kracht te staan’. Zodra hij de kamer binnenkomt, voelt iedereen de energie die hij met zich meebrengt. Wij vroegen hem stil te staan bij het onderwerp ‘energie’. Daar komt deze verrassend persoonlijke vertelling uit voort.

DOOR: ARKO VAN BRAKEL

Mensen met veel energie zijn vaak inspirerend, misschien wel omdat ze meer meemaken en meer voor elkaar lijken te krijgen dan andere mensen. Zelf ben ik ook gezegend met een flinke voorraad energie. Toch komt dat niet aanwaaien. Je moet het onderhouden. Zo sport ik veel en regelmatig. En als ik een dagje niet sport, zorg ik dat ik een lange wandeling maak, of een rondje rustig ga fietsen. Bewegen is feitelijk belangrijker dan sporten. Ik voel me het beste bij gemiddeld 30 tot 40 minuten trainen per dag en minstens 7.000 stappen per dag. Op een dag dat ik niet sport, zorg ik dat ik minstens 10.000 stappen zet, liefst nog wat meer. Als ik me een paar dagen meer of harder fysiek inspan, bijvoorbeeld door een extra zware training, merk ik dat mijn energie even omlaag gaat, omdat mijn lijf moet herstellen. Zeker nu ik aan de andere kant van de vijftig zit, is de balans delicaat. Dat vraagt veel discipline, maar daardoor houd ik mijn energie op peil. Work hard, play hard, rest hard, leerde ik ooit. Die balans is mijn mantra.

Uitdagingen

Mensen die moeite hebben om met regelmaat in beweging te komen zeggen vaak tegen mij: ‘Ja, maar jij hebt makkelijk praten, want jij hebt veel energie!’ Nu weet ik ook wel dat je het geluk moet hebben dat je fysiek gezond bent. Ik heb zelf helaas ook door een paar tamelijk serieuze gezondheidsproblemen ervaren, dat het leven geen enkele garantie op gezondheid biedt. Je moet een beetje mazzel hebben. Maar juist de fysieke tegenslag sterkt mij in mijn overtuiging dat het precies andersom is: ik heb veel energie en herstel snel wanneer ik iets mankeer, juist omdát ik in beweging kom en gezond leef. De wetenschap en gezondheidsleer bevestigen dit. Je vergroot simpelweg de kans op gezondheid en geluk, maar ook op meer weerbaarheid en wendbaarheid door gezond te leven. 

Dit thema is extra belangrijk nu onze samenleving misschien wel meer uitdagingen kent dan ooit tevoren. Onze vergrijzende bevolking zet niet alleen de gezondheidszorg en het pensioenstelsel onder druk, we hebben ook nog eens te maken met een opwarmend klimaat. Terwijl nieuwe technologieën en andere exponentiele ontwikkelingen om meer wendbaarheid en innovatie vragen dan ooit tevoren. De wens om te verduurzamen en de ontwikkeling van artificial intelligence en robotisering vragen aanpassingsvermogen, lerende organisaties en mensen die bereid zijn hun hele leven te blijven leren. En dat terwijl het aantal jonge mensen in ons land relatief steeds kleiner wordt. 

‘Omschakeling vraagt wendbaarheid. En weerbaarheid’

Aanpassen

Als turbo op al die trends hebben we ook nog eens een coronacrisis. Ik wil het hier niet hebben over het nut van alle maatregelen of over de vraag of dat virus nu echt zo gevaarlijk is. Daar is genoeg over gezegd. Het simpele feit is dat we ons moeten aanpassen, zowel in ons werk als in ons privéleven. Het valt mij op dat mensen die getroffen worden door de economische effecten van de crisis hier verschillend mee om gaan. Ondernemers die een heel duidelijke visie hebben en simpelweg in de fik staan voor wat ze doen, gaan makkelijker met de tegenslag om dan ondernemers die dat plezier, of die duidelijke droom niet hebben. Maar als je goed kijkt zie je ook dat mensen die fit zijn zich sneller aanpassen. Als sport, beweging en gezond eten onderdeel van je dagelijkse routine zijn, is het makkelijker om afwisseling in te bouwen, juist in een leven dat zich op Zoom, Teams of Skype afspeelt. Zitten is het nieuwe roken, leerde ik ooit. Nou, we zitten meer dan ooit. Dus de routine van beweging vasthouden of juist in je leven brengen, is cruciaal om met energie de winter door te komen.

Eigenlijk is mijn punt dat de wereld een energietransitie nodig heeft om het klimaat te redden. Daarvoor zullen we alle mogelijke vormen van innovatie nodig hebben: technische innovaties en nieuwe businessmodellen, maar ook sociale innovaties. Ander gedrag dus, en daar zit hem de uitdaging. Hoe fitter we zijn, hoe leniger onze geest is. Deze crisis is de ultieme kans om de wereld op een duurzame manier te veranderen. Laten we het na corona anders doen. Laten we de natuur die we hebben herontdekt blijvend waarderen en onze routines veranderen. Die omschakeling vraagt wendbaarheid. En weerbaarheid. Daardoor wordt een gezonde geest in een gezond lichaam ineens de allerbelangrijkste energiebron om een steentje bij te dragen aan een nieuwe, schonere samenleving. En dat begint met onze persoonlijke energietransitie.

 Arko van Brakel is inspirator, ondernemer en algemeen directeur bij Cleantech Regio.

Meer informatie: www.arkovanbrakel.nl

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie