Optimale privacy met een VPN-dienst

The Optimist 11 feb 2021 Samenleving

We kunnen niet meer zonder internet en al helemaal niet tijdens deze lockdown. Of het nou gaat om contact met onze dierbaren, bankzaken of online bestellingen. Waar zouden we zijn zonder het www? Online privacy betekent dat je zelf bepaalt wie welke informatie over jou te zien krijgt en geeft je het recht om vertrouwelijk te communiceren. Helaas is onze online privacy vaak niet goed beschermd en data is voor internetbedrijven goud waard. Hoe meer ze over je weten, des te groter het commerciële voordeel. Maar ook hackers doen hard hun best om tot jouw privacygevoelige informatie te komen.

Een manier om de privacy van jezelf en je gezin online te beschermen tegen nieuwsgierige internetbedrijven en hackers, is een VPN. VPN-providers verlenen een dienst die ervoor zorgt dat alle data, die je online verstuurt en ontvangt, privé blijft. Niemand die meer kan zien welke sites je hebt bezocht en welke gegevens je hebt ingevuld. Ook kan een VPN dienst regiogebonden blokkades omzeilen. Zo kun je bijvoorbeeld toegang krijgen tot video streamingdiensten van andere landen, zoals Netflix.

Wat is VPN precies?

Met VPN kun je dus anoniem over het internet surfen. Hoe kan dat en wat is VPN? VPN (Virtual Private Network) is een techniek die het mogelijk maakt al je verkeer via een soort tussenstation te leiden. Deze versleutelt al het dataverkeer, zoals verstuurde en ontvangen bestanden, waardoor anderen hier niets meer mee kunnen. Een VPN server kun je zien als een soort tussenstation tussen jouw verzoek en het internet. Websites die jij bezoekt kunnen niet achterhalen wie of waar je bent. Jouw IP-adres wordt namelijk verborgen. Dit is door de installatie van een app ook mogelijk voor je smartphone.

Gratis VPN

Er zijn een aantal bedrijven die VPN zonder kosten aanbieden. Helaas zijn deze free VPN servers meestal zeer beperkt, en soms zelfs gevaarlijk. Een gratis proefabonnement van een betaalde dienst is dan een betere optie. De meeste betaalde VPN-diensten bieden een zogenaamde free VPN trial met een ‘zonder-vragen-geld-terug-garantie’. Zeg je op, binnen de tijd van de garantieperiode, krijg je je geld terug.

De voordelen van een VPN verbinding

1. Veilig surfen op het internet
De belangrijkste reden voor het gebruik van een VPN is om anoniem en veilig te kunnen surfen op het internet. Dit is bijvoorbeeld handig als je gevoelige informatie via internet wil opzoeken, verzenden en ontvangen.

2. Bescherming van je online privacy
Wanneer je internet gebruikt, laat je een grote digitale voetafdruk achter waarmee vreemden een heleboel over je te weten kunnen komen. Zoals hackers, oplichters of internetbedrijven die gerichte reclame willen sturen. Een VPN versleutelt deze informatie waardoor je data niet meer leesbaar is.

3. Je locatie verbergen
Bedrijven kunnen uit je internetverbinding opmaken waar je je bevindt. Wanneer je contact maakt met internet krijgt je apparaat een IP-adres toegewezen. Dit is een bron van informatie voor verschillende bedrijven. Met een VPN wordt je IP-adres onherkenbaar gemaakt. Hierdoor omzeil je ook geoblokkades die onder andere bepalen welke diensten je wel of niet mag gebruiken in een bepaald gebied. Je locatie heeft zelfs soms invloed op de prijs van online producten.

4. Onzichtbaar voor overheidsinstanties
Omdat een VPN jouw IP-adres verbergt, kunnen bedrijven en daarbij ook overheidsinstanties niets van jouw online activiteit zien. Je bent dus eigenlijk onzichtbaar, maar kunt wel vrij gebruik maken van alles wat internet te bieden heeft.

Verdere online privacy tips

Naast het gebruik van een VPN-verbinding kun je het volgende doen om je online privacy te beschermen:

  • Hackers en medewerkers kunnen meeluisteren met Google assistent en Siri. Wil je dit niet, zet deze functies dan uit op je smartphone.
  • Kies voor een ‘sterk’ wachtwoord en bewaar deze veilig.
  • Werk je (veiligheids)updates regelmatig bij.
  • Klik niet te snel op akkoord om de cookiemelding te verbergen.
  • Accepteer niet zomaar de voorwaarden bij het invullen van een formulier of bestelling.
  • Kijk goed naar welke bijlagen of linkjes je opent in je e-mail.
  • Wantrouw nep-medewerkers van Windows, Apple of Microsoft die je ‘spontaan’ bellen.
  • Gebruik geen openbare wifi.
  •  Zet geen persoonlijke informatie online.
  • Download software alleen via de originele bron.
  • Versleutel de opslag van gegevens, dit kan meestal via het installatiemenu.
  • Check de instellingen van automatische synchronisaties.
  • Installeer een ad-blocker.
  • Bekijk de instellingen van je browser en maak gebruik van privé of incognito vensters.

Technisch gezien is VPN een hele veilige en makkelijke manier om anoniem het internet te gebruiken. Blijf er echter van bewust dat niks met 100% zekerheid anoniem te noemen is. Zolang er nog onzorgvuldig met onze privacy gevoelige informatie wordt omgegaan en er geen specifieke regelgeving bestaat, zal dit een toenemend probleem blijven in onze digitale maatschappij. Met een VPN kom je in ieder geval al een heel eind!

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie