Opleidingen in 2022; van crisis naar kans

The Optimist 7 dec 2021 Economie

Ook afgelopen jaar was voor veel mensen weer een moeilijke periode. Soms is een crisis nodig voor nieuwe kansen. Misschien heb jij door alle maatregelen erover nagedacht om een andere richting in te slaan? Of heb je al langer de ambitie een (nieuwe) opleiding te volgen? Nu is een goed moment om te starten! Het belastingvoordeel voor opleidingen stopt namelijk in 2022. Wanneer je je inschrijft vóór 31 december 2021, kun je nog 50 procent van je studiekosten terugkrijgen.

Albert Einstein zei ooit: ‘In het hart van elke moeilijkheid ligt een kans.’ En we kennen allemaal de uitspraak: ‘Je bent nooit te oud om te leren.’ Niet alleen erg cliché, maar ook erg waar. Sinds, of eigenlijk dóór de coronacrisis steeg het aantal studenteninschrijvingen explosief. Is de crisis ook voor jou een goed moment om je kennis en vaardigheden te vergroten? Opleidingen van 2022 zijn namelijk online, flexibel en goed te combineren met je huidige baan.

Regeling belastingaftrek studiekosten: nog tot 31 december 2021

Als je je opleiding zelf betaalt, kun je jaarlijks tot 15.000 euro aan studiekosten aftrekken van je inkomstenbelasting. Studiekosten die je mag aftrekken, zijn onder andere lesgeld, examengeld en lesmateriaal. Hiervoor geldt wel een drempel van 250 euro.

Per 1 januari 2022 stopt deze regeling, dus je kunt nu nog optimaal profiteren van dit belastingvoordeel. Als je je namelijk uiterlijk 31 december 2021 inschrijft en voor deze datum ook je opleiding of training betaalt, mag je je studiekosten nog aftrekken. Dit kan tot 50 procent financieel voordeel opleveren.

Waarom een masteropleiding kiezen?

Een masteropleiding heeft verschillende voordelen. Hiermee kun je de kennis die je hebt opgedaan tijdens je bacheloropleiding verbreden of verdiepen. Een mastertitel geeft een academisch niveau aan en betekent dat je een kenner bent binnen een vakgebied. Ook kun je functies invullen waarvoor een master nodig is, omdat je een nieuwe uitdaging zoekt of omdat je er financieel op vooruit wil gaan.

Er is een verschil tussen een HBO of een WO master. Op het HBO wordt het vaak een professionele master genoemd. Een WO master is meer gericht op het doen van onderzoek.

Opleidingen op masterniveau met erkend getuigschrift

Er zijn verschillende aanbieders waar je een masteropleiding kunt volgen. Het is belangrijk te kijken naar een officieel en erkend getuigschrift. NCOI is al jaren de grootste masteropleider van Nederland met een hoog slagingspercentage en breed aanbod. De opleidingen zijn goed te combineren met werk en privé. Ook niet geheel onbelangrijk; de docenten worden gemiddeld met een 8,3 beoordeeld.

Vijf voorbeelden van populaire masteropleidingen

Naast je baan een masteropleiding volgen? Ter inspiratie zijn hieronder een paar populaire opleidingen op masterniveau uitgelicht. Bekijk hier alle masteropleidingen.

1. Master of Business Administration (MBA)
Met de populaire MBA verdiep je je strategisch denkvermogen en ontwikkel je een breed bedrijfskundig kader. Het is de ideale combinatie als basis voor een carrièrestap richting hoger management.

2. MBA voor Zorg en Welzijn
De gezondheidszorg is momenteel flink in beweging en staat voor grote uitdagingen. Met deze opleiding leer je effectief op de veranderingen in te spelen. Daarbij ontwikkel je je bedrijfskundige kennis als professional in de zorg.

3. Master Onderwijskunde (MEd)
Ben je actief betrokken bij de ontwikkeling of uitvoering van bedrijfsopleidingen? Of werk je in het reguliere onderwijs en wil je je meer verdiepen in opleidingskunde, onderwijsmanagement en didactiek? Vind je de discussie over kwaliteit in onderwijs belangrijk en interessant? Dan is de master Onderwijskunde (MEd) zeer geschikt voor je.

4. Master in Toegepaste Psychologie voor Professionals
Krijg inzicht in het gedrag en de psyche van de mens. Belangrijke bepalende factoren van gedrag, zoals emotie en motivatie worden tijdens de master uitgebreid behandeld. De opleiding is breed opgezet en kent verschillende specialisaties. Zo kun je je verdiepen in de richting van arbeids- en gezondheidpsychologie, kind en ontwikkeling of leiderschapsontwikkeling. Ook bestaat deze master met de specialisatie Coaching.

5. Master Projectmanagement
Projectmanagement is een rol die steeds belangrijker en meer strategisch is binnen organisaties. Ben je verantwoordelijk voor uiteenlopende, grote en complexe projecten? En wil je je graag verder ontwikkelen tot een succesvolle projectmanager? Dan biedt de master Projectmanagement je de juiste kennis, vaardigheden en inzichten.

6. Master Management, Cultuur en Verandering (MCC)
Organisaties veranderen voortdurend. Maar wat betekenen die veranderingen voor jouw organisatie en medewerkers? In MCC leer je verbanden leggen tussen de veranderingen en de cultuur in een organisatie. Ook biedt de opleiding concrete handvatten om verandersituaties te doorgronden en inzicht te krijgen in de belangrijkste risicofactoren voor organisaties.

Schrijf je vóór 31 december 2021 in voor een opleiding in 2022 en profiteer van de Regeling Belastingaftrek Studiekosten. Pak jij deze crisis je kans?

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Green Ads.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie