Op een goede manier excuses aanbieden, doe je zo!

The Optimist 6 okt 2022 Samenleving

Eigenlijk is ‘sorry’ een volledige zin. Dit hoef je natuurlijk niet verder uit te leggen of te verklaren. Maar wanneer je je excuses wilt aanbieden dan doe je dat omdat je er iemand mee hebt gekwetst of benadeeld. En dan wil je natuurlijk dat dit goed overkomt. Volgens de experts is je verontschuldigingen aanbieden het beste dat je kunt doen om een relatie goed te houden én te verbeteren. Of het nou gaat om een excuus in de privé- of zakelijke sfeer. Met een sorry valt veel winst te behalen. Hoe doe je dat op een goede en dus effectieve manier?

‘Sorry seems to be the hardest word’

Een foutje kan iedereen maken, niks om je voor te schamen. Het is alleen de kunst om daarna je verontschuldigingen aan te bieden. Zoals Elton John het zingt in zijn nummer ‘Sorry seems to be the hardest word’; het is voor sommigen het lastigste om te doen. En toch is het belangrijk! Uit onderzoek blijkt dat de ontvanger dit meestal zelfs belangrijker vindt dan het herstellen van de fout. Maar het maakt wel uit hoé je dat doet. Op een goede manier je excuses aanbieden, doe je met de onderstaande tips.

De vijf beste tips

1. Alleen als je het echt meent
Wanneer je sorry zegt, dan is het belangrijkste dat dit oprecht is. Niets is zo zinloos als een ‘leeg’ excuus. Doe ook niet alsof want dit hebben de meeste mensen gelijk door. Heb je schade gemaakt, bied dan aan deze te vergoeden. Of vraag de ander wat je kunt doen om je fout weer goed te maken. Hiermee geef je de ander erkenning voor je fout.

2. Face-to-face en wacht niet te lang
Het is verleidelijk om sorry te zeggen via de telefoon of een berichtje. Dat is een stuk minder spannend dan face-to-face. Toch wordt een live excuus veel meer gewaardeerd. Iemand ziet dan aan je lichaamstaal dat je het echt meent en jij kunt vervolgens beter op de reactie van de ander anticiperen. Wacht ook zeker niet te lang met je excuus aanbieden. Zodra de eerste primaire emotie eraf is, kun je het beste gelijk met je verontschuldigingen komen.

3. ‘De manier waarop’
Erken ten eerste je fout, punt. Geen uitleg en al helemaal geen zinnen die met ‘maar’ of ‘als’ beginnen. Houd het ook bij jezelf; oftewel praat vanuit ‘ik’. In een later stadium kun je natuurlijk best uitleggen hoe het zo gekomen is. Of misschien dat de ander er zelfs om vraagt. Zorg dan dat je ‘het verhaal’ achterwege laat. Vertel de feiten zoals ze zijn en draai er niet omheen. Maar het belangrijkste is dat je eerst je fout toegeeft en begrip toont voor wat het met de ander doet. Doe dit meer op een ernstige en liefdevolle – dan een luchtige en vrolijke uitdrukking. Dit laatste kan de ander alleen maar bozer maken.

4. Leer van je fouten
Zoals bij het eerste punt genoemd, bied je verontschuldigingen alleen aan wanneer je dit ook echt meent. Dat betekent automatisch ook dat je wilt leren van je fouten, toch? Dit is tegelijk de manier om je excuus waarde te geven; door dezelfde fout niet weer te maken. Doe daarom aan zelfreflectie en doe je best het niet weer te laten gebeuren.

5. Vraag om vergeving
Volgens de experts niet de belangrijkste stap… maar vooral bij grote fouten kan het helpend zijn om te vragen of de ander je kan vergeven. Bovendien is het een mooie afronding van je excuus. Doe dit zonder verwachting en wees dan ook niet boos of beledigd wanneer degene hier niet gelijk op reageert zoals jij zou willen. Soms heeft het even tijd nodig.

Té vaak en te snel sorry zeggen

Kun je ook té vaak sorry zeggen? Ja, absoluut. In dit geval heeft het meer te maken met onzekerheid dan een schuldgevoel. En dat kan juist een averechts effect hebben. Je sorry verliest zijn waarde, klinkt ongeloofwaardig of mensen gaan zich er zelfs aan irriteren. Toch zeggen veel mensen (ongemerkt) te vaak sorry. Dit wordt dan gedaan om de lieve vrede te bewaren of om beleefder over te komen. Terwijl onnodig sorry zeggen in werkelijkheid zorgt voor minder respect en een onderdanige verstandshouding. Zoals wanneer je je mening geeft: ‘sorry, maar ik vind dat…’ of wanneer je iets van iemand vraagt: ‘sorry, maar mag ik…’. Uit onderzoek blijkt overigens dat vrouwen dit veel vaker doen dan mannen.

Op een goede manier je excuses aanbieden is onderdeel van assertiviteit. Ben jij niet goed in ‘sorry’ of kom jij om de haverklap met excuses? Dan is de cursus assertiviteit van Björn Deusings iets voor jou! Volgens velen de beste assertiviteitstraining waarin je alles leert wat je nodig hebt om beter voor jezelf op te komen, duidelijk je grenzen aan te geven en je zelfvertrouwen te vergroten.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Green Ads.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie