Online ondernemen

The Optimist 6 jan 2022 Economie

Het aantal commerciële websites en webshops is de afgelopen jaren flink gestegen. Dit is deels te wijten aan de coronacrisis waarin we beperkt zijn in onze bewegingsvrijheid. En online ondernemen loont! De laatste detailhandel cijfers van het CBS laten nog steeds een winstgroei bij webshops zien. Waar moet je aan denken bij succesvol online ondernemen?

Voor online ondernemen heb je naast een goed idee, heldere visie en slimme strategie alleen een laptop en zakelijk internet nodig. In een paar simpele stappen heb jij je business zo online!

Succesvol online ondernemen

De gedachte aan online ondernemen met een werkweek van een paar uur vanuit je luie stoel, is niet heel realistisch. Althans niet wat je in de opstartperiode kunt verwachten. Maar met een goede dosis energie en motivatie kom je tegen relatief lage startkosten al een heel eind. Wanneer je een online onderneming start, stel je jezelf eigenlijk dezelfde vragen als bij elk ondernemingsplan. Is er behoefte naar jouw idee in de markt? Willen mensen ervoor betalen en hoe onderscheid je je van de concurrentie?

Het grootste verschil en voordeel is dat je niet beperkt wordt door een locatie. Niet voor je doelgroep en niet voor je eigen werkplek. Voor succesvol online ondernemen hoef je geen IT-expert te zijn of zelfs een studie te hebben gevolgd. Datgene waar je geen kaas van hebt gegeten, kun je leren of uitbesteden.

Website

Na je online ondernemingsplan (en dit hoeft echt geen boekwerk te zijn) is de volgende stap een eigen website. Voor een statische website met een paar eenvoudige pagina’s is een platform zoals bijvoorbeeld Wixx of Jimdo handig. Ook een website via WordPress opzetten is vrij eenvoudig. Voor webshops zou je ook kunnen kiezen voor platforms als Shopify of Magento.

Besteed je het maken van je website liever uit? Bekijk in ieder geval ook de mogelijkheden met betrekking tot SEO (Search Engine optimization, oftewel zoekmachine optimalisatie). Want als je je website in de lucht hebt, wil je natuurlijk wel gevonden worden in de zoekresultaten.

Zakelijk internet

Het voordeel van zakelijk internet is dat je het als kostenpost kunt opvoeren en dus kan aftrekken bij de belastingaangifte. Je sluit een zakelijk internet abonnement af met de keuze uit glasvezel of DSL. Kies voor een provider van zakelijk internet met een goede klantenservice die ook in het weekend bereikbaar is. Online ondernemen is doorgaans geen maandag tot en met vrijdag baan. Het beste is een provider met een proactief beleid in geval van storingen.

Verder is het handig dat een cloudservice wordt aangeboden waar je je data veilig en online kunt bewaren. Heb je geen idee welk abonnement of welke snelheid je het beste kunt nemen? Bespaar je kostbare tijd en neem rechtstreeks contact op met een provider voor een zakelijk internet aanbod dat past bij jouw online onderneming.

Drie gouden tips voor online ondernemers

Online ondernemers hebben doorgaans meer wilskracht en doorzettingsvermogen nodig dan kennis. De mogelijkheden worden je via het internet makkelijker aangereikt. Drie gouden tips voor online ondernemers:

1. Denk vanuit de klant
Voor iedere ondernemer is het een valkuil te denken en handelen vanuit wat jij wil verkopen of te bieden hebt. Want wat is eigenlijk precies de vraag en probleem van de klant? Jouw antwoord hierop is dé sleutel van een goed lopende business. De belangrijkste factor hierbij is tegenwoordig vindbaarheid in zoekmachines. Het is noodzaak te weten welke zoekintentie en zoekwoorden van je doelgroep aansluiten bij jouw product of dienst.

2. Delen om te vermenigvuldigen
Ben jij een pro in je branche, product of dienst? Deel deze expertise. Online is een ideale manier om kennis over te dragen in de vorm van blogs, video’s cursussen of webinars. Juist door eigen ervaring en enthousiasme ben jij degene waar mensen hun kennis vandaan willen halen. Dit kan een leuke bijverdienste van je onderneming zijn. Ook kun je de informatie ‘gratis’ delen voor waardevolle backlinks naar je website.

3. Focus op conversie
Conversie is wanneer de klant overgaat tot actie. Vooral bij online ondernemen is focus hierop erg belangrijk omdat de mogelijkheden eindeloos zijn. Houd dus goed bij waar je tijd naar toe gaat en nog belangrijker wat het oplevert. Online is het verleidelijk om je te profileren op allerlei social media kanalen of tot in de perfectie aan je website te rommelen. Maar waar haal jij je winst uit? Van waar komen de bezoekers op je website? En hoeveel gaan daadwerkelijk over tot actie?

Tenslotte; work hard, play hard. Juist als online ondernemer is het belangrijk je af en toe te ontkoppelen van het www. Soms je laptop en je mobiel aan de kant kunnen leggen is óók onderdeel van succesvol online ondernemen.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met GreenAds.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie