Ongehoord?

Roland Pluut 198 mei / juni 2021 Samenleving

Het grote voordeel van een magazine als The Optimist is dat het een podium biedt aan positieve geluiden. Telkens weer besef ik dat het een voorrecht is om zo’n medium te mogen bestieren, en te kunnen aanbieden aan mensen met een goed idee, een inspirerend verhaal of een verbindend initiatief. Want zij zoeken – terecht – naar bevestiging, ondersteuning en een publiek, om beweging te creëren.
Die beweging zijn wij nu zelf ook aan het opstarten: The Optimist Movement, kortweg ‘TOM’. Er wordt de laatste tijd al veel bewogen, want mensen voelen dat er momentum is voor verandering. In plaats van af te wachten, willen ze actie, vooruitgang en zelfs protest. Vanuit onze movement staat het laten zien en horen van positieve berichtgeving, vooral via internet, centraal. Simpelweg omdat ik, en met mij vele anderen, van Jan Terlouw tot Ali B, ervan overtuigd ben dat we onszelf ziek maken als we te veel negatief nieuws consumeren. Het tast onze mentale staat aan (niet voor niets is het aantal mensen met een depressie de afgelopen tijd schrikbarend gestegen) en uiteindelijk ook onze fysieke gesteldheid.
Als ik zie hoeveel mensen demonstreren tegen de coronamaatregelen vraag ik me af wat voor impact dat op henzelf heeft. Natuurlijk is protesteren een manier om iets van je af te schreeuwen, om het opgekropte gevoel een uitweg te bieden. Maar als je vervolgens niet wordt gehoord, niet serieus wordt genomen en de kous of misschien wel de wapenstok op de kop krijgt, is dat niet bevorderlijk voor je gezondheid.
Voor iedereen die gehoord wil worden én een positief perspectief durft te zien, ook al is het maar een klein beetje, is TOM bedoeld. De ongehoorde onderstroom mag een stem krijgen. We krijgen de komende weken, maanden, wellicht jaren te maken met meer zwart-witdenken in onze wereld. Met TOM willen we de kans op polarisatie verminderen, ideeën en mensen met elkaar verbinden en een uitlaatklep bieden voor wie dit nodig heeft. Dat doen we onder meer met een Schrijfchallenge, waar je meer over leest op de pagina hiernaast. En we kijken naar andere dingen die wél kunnen, waar je wél aan mee kunt doen om iets positiefs bij te dragen. Doe je ook mee?

Roland Pluut, uitgever
rp@theoptimist.nl

PS: Bekijk ook onze vernieuwde website, waar je de komende tijd meer informatie vindt over TOM en de optimistische initiatieven die we opstarten!

Roland Pluut

Roland Pluut

Roland Pluut is een Ode-lezer van het eerste uur. Roland ondersteunde Ode om dit initiatief...

Meer over Roland Pluut >

Reacties

Geef een reactie