Onderzoek: oerdieet gezonder dan Voedingscentrumadviezen

The Optimist 29 mrt 2012
Terugkeren naar de voedingsgewoonten uit de Steentijd, vertaald naar de cultuur van de 21e eeuw, kan een belangrijke bijdrage leveren aan gezond ouder worden. Dit stelt Remko Kuiper op basis van een onderzoek waar hij maandag 26 maart a.s. op promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn conclusies gaan lijnrecht in tegen de adviezen van het Voedingscentrum. Kuipers bestudeerde de voedingspatronen bij onze verre voorouders en bij traditioneel levende Afrikaanse vrouwen in Oost-Afrika. Hij stelt dat het menselijke lichaam is afgesteld op een voedingspatroon dat in vergelijking met onze Westerse voeding, meer eiwitten, minder koolhydraten, minder linolzuur en meer omega-3 vetzuren bevat. Een opmerkelijke conclusie van Kuipers onderzoek is dat verzadigde vetten lang niet zo slecht zijn als gedacht. In veel producten (met name light producten) worden verzadigde vetten vervangen door koolhydraten, maar volgens Kuipers verhogen juist deze koolhydraten de kans op hart -en vaatziekten. Ook het vervangen van verzadigde vetten door linoolzuur blijkt niet slim. Linoolzuur verkleint de opname van Omega-3 vetten, waardoor het lichaam minder goed in staat is om ontstekingsreacties te onderdrukken. Deze ontstekingsreacties zouden een belangrijke oorzaak van hart- en vaatziektes zijn. Het onderzoek van Kuipers gaat lijnrecht in tegen adviezen van het Voedingscentrum. Dit expertisecentrum prijst

Het volledige artikel lezen?

Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.

Lees met Uhmi voor €0,25 Word Abonnee Log in

Reacties

Geef een reactie