Omstreden

Brian de Mello 21 apr 2023 Samenleving

‘Ik word gek van die SIRE-campagne tegen polarisatie’, slingerde een vriend me laatst bijna verwijtend naar mijn hoofd. Je zou mij inderdaad het verbindende type, de bruggenbouwer kunnen noemen, maar deze SIRE-campagne heb ik echt niet bedacht. Ik vind die reclamespotjes tegen polarisatie wel iets hebben, maar kennelijk werken ze bij sommige mensen ook polariserend.

Voor mij als man van het midden voelt het soms alsof ik van twee kanten gebeten word. Als je tussen twee kampen in zit lijkt het wel of iedereen probeert jou naar zijn of haar veilige haven toe te trekken. Die veiligheid is maar betrekkelijk. Zodra je een kamp binnenwandelt ben je direct een medestrijder, maar voor de mensen van het andere kamp ben je op z’n minst omstreden en zeker de tegenstander. Om het woord vijand maar niet te gebruiken.

Vreemd genoeg heb ik een zwak voor omstreden types. Vaak zijn zij het die voor verandering zorgen. Galileo Galilei was in zijn tijd omstreden. Marie Curie ook. Dat waren achteraf gezien geniale personen. We kennen allemaal wel dat reclamefilmpje van Apple uit 1997, getiteld Here’s to the Crazy Ones. Een ode aan de gekkies die dachten de wereld te kunnen veranderen, en dit ook deden. Gandhi, Martin Luther King. De tijd zal leren of Caroline van der Plas ook in dit rijtje thuishoort.
Professor Bob de Wit in elk geval wel. Hij wordt omstreden genoemd omdat zijn denkbeelden niet altijd stroken met het politiek correcte narratief. Sommige media weren hem, Optimist magazine geeft hem een podium (P.40). Niet alleen omdat hij een optimist is, of omdat hij een echtgenoot is die van zijn vrouw houdt, of een vader die zijn dochter koestert. Of omdat hij les geeft op Nyenrode en jonge mensen helpt om zich te ontwikkelen tot verantwoordelijke burgers en bestuurders. Maar omdat hij een helder beeld schetst van een mogelijk betere toekomst.

Als ik dan toch gebeten moet worden, dan maar door de keffertjes die niet geloven in de boodschap van die SIRE-campagne. Dat is dan mijn bijdrage tégen de polarisatie en vóór de verbinding. Misschien ben ik in die zin ook een Crazy One, maar wel een optimistische.

Brian de Mello, hoofdredacteur
redactie@theoptimist.nl

Deze editie van Optimist magazine bestel je hier in de webshop en is verkrijgbaar bij de boekhandel. Of word abonnee!

Brian de Mello

Brian de Mello

Brian de Mello (1965) heeft een passie voor tekst en creatie. Die kan hij kwijt...

Meer over Brian de Mello >

Reacties

Geef een reactie