Roland Pluut
183 november / december 2018 Samenleving
Na de zoveelste schietpartij in de VS waren zijn buren stomverbaasd. Het was een lieve, vriendelijke man. Ondertussen noemen zijn voormalig klasgenoten en collega’s hem een tikkende tijdbom. Wie heeft er nu gelijk? De meest recente twittertirade van Trump is volgens zijn tegenstanders te wijten aan narcisme, dementie, zijn vader of zijn Machiavelli-karakter. Maar volgens anderen is het zijn absolute toewijding aan zijn doel: ‘Make America Great Again’. Al het menselijke gedrag kan verklaard worden. We gebruiken daar prachtige redeneringen voor. Maar daarbij nemen we altijd aan dat het mogelijk is om redelijk goed te kunnen weten wat er zich in het hoofd van een ander afspeelt. In de psychologie wordt dat de Theory of Mind (ToM) genoemd. Met ToM wordt bedoeld: ‘het vermogen om te begrijpen dat de ander een eigen geest heeft, los van de onze, waarin potentieel andere geloofssystemen, wensen en intenties aanwezig zijn.’ Het is een van de vermogens die ons onderscheidt van andere dieren. Althans, dat denken de aanhangers van deze theorie. Het is niet verrassend dat veel mensen denken dat ze weten wat zich in de geest van anderen afspeelt. We zijn namelijk van nature analisten van karakter, politieagenten van gedrag, bewonderaars en critici.
Het volledige artikel lezen?
Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Wij gebruiken cookies om je de best mogelijke ervaring te geven. Meer informatie vind je op onze privacy pagina. Privacy & Cookies
Reacties