Mooie gedachte

Brian de Mello 29 aug 2022 Samenleving

Iedere dag schieten er zo’n zestigduizend gedachten door mijn hoofd, leerde ik laatst. Gelukkig kan het brein veel aan. Wat mij wel enige zorgen baart, is het feit dat volgens onderzoekers 80 procent van onze gedachten ‘negatief’ of ‘probleemgeoriënteerd’ is. Niet verbazingwekkend dat veel mensen in de stress schieten, depressief raken of zwaarmoedig van geest zijn.

Lang heb ik gedacht dat het mijn missie was om vrolijkheid te brengen door positieve dingen te doen, voor een glimlach. Maar het gaat veel verder dan dat. Als ik kan helpen om van die 80 procent 70 procent te maken, heb ik waarschijnlijk al één mens gered. Of twee. Of misschien wel tweehonderd. Wie zal het zeggen?
Een optimistische levenshouding is een van de ingrediënten om een positieve mindset te bevorderen en dat percentage aan negatieve gedachten naar beneden te krijgen. Het ‘mindsetdieet’ bestaat uit het heerlijke ‘bezinning’, maar ook ‘denken in oplossingen’ beveel ik van harte aan. Net als Meike Bartels, professor Genetica en Welbevinden (p.28).

Onlangs kwam mijn dierbare, vrolijke vriend Marcel met slecht nieuws: de artsen vertelden hem dat zijn aardse parkeermeter binnenkort afloopt en dat er niets aan te doen is. Tranen vloeiden, verslagenheid alom. Ja, ook optimisten mogen huilen. Wij zijn geen supermensen die in een constante staat van gelukzaligheid verkeren. Wel zijn we ongedwongen op zoek naar sleutels tot geluk. Zelfs als je net als Marcel een pechvogel blijkt te zijn, zijn er momenten om te koesteren, waarop geluk glinstert.

Misschien ben je wel een geluksvogel, als je erin slaagt om te genieten van de waardevolle herinneringen, als je liefde en vriendschap voelt, meer kunt geven dan nemen, dankbaar bent om wat wél kan en… je dat percentage aan positieve gedachten dagelijks bewust omhoog krikt. Jou als lezer daarbij helpen door het maken van dit blad, dat is mijn missie. Zelfs in donkere tijden is het een mooie gedachte die ik koester. Nu nog maar 79 procent te gaan.

Brian de Mello, hoofdredacteur
redactie@theoptimist.nl

Geen abonnee? Bestel deze editie van het magazine in de webshop.

Brian de Mello

Brian de Mello

Brian de Mello (1965) heeft een passie voor tekst en creatie. Die kan hij kwijt...

Meer over Brian de Mello >

Reacties

Geef een reactie